Στο υπέροχο νησί της Τήνου οι εικαστικοί Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου και Αγλαϊα Πειθή ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις στην έκθεση "Αφηγήσεις φθοράς & αφθαρσίας", με έργα ζωγραφικής & ψηφιδωτού στα οποία κυριαρχεί το χρώμα και η υφή.
Οι ανάγλυφες επιφάνειες των πινάκων της Ιφιγένειας Χριστοδουλίδου, δουλεμένες με σπάτουλα και με γυμνό χέρι και η τραχιά υφή της ψηφίδας και της πέτρας στα μωσαϊκά της Αγλαϊας Πειθή, προκαλούν το θεατή να αγγίξει τα έργα, του δημιουργούν την επιθυμία να συμπληρώσει την οπτική εμπειρία που δημιουργούν τα έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις των υλικών με την αίσθηση της αφής.
Η έκθεση αυτή είναι μία προσπάθεια των εικαστικών να αναδείξουν τη γοητεία, την ομορφιά και την αλήθεια του φθαρτού και του άφθαρτου.
Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τήνου 2022 και παρουσιάζεται
στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας, Μοσχούλειος Σχολή στη Χώρα της Τήνου.
Εγκαίνια: Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 12 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 18:30 - 21:30
«ΥΠΕΡΒΑΣΗ»
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του διεθνούς εικαστικού Γιάννη Καμίνη στη Vasiliki-galerie d’ art, Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1, στο Ναύπλιο.
Εγκαίνια 26 Αυγούστου ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου
Η αναδρομική έκθεση του διεθνούς εικαστικού Γιάννη Καμίνη παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τη διαχρονική του διαδρομή στη ζωγραφική η οποία διαπνέεται από τον υπερβατικό τρόπο με τον οποίο δημιουργεί. Έτσι αναδύονται σημαίνοντα, νοήματα, σύμβολα και αρχέτυπα ως ανταπόκριση σε υπαρξιακά ζητήματα. Ο καλλιτέχνης θα παραστεί στα εγκαίνια και θα εξηγήσει πώς η υπέρβαση μπορεί να αποτελεί μια λύση στις δοκιμασίες της ζωής μας στο διηνεκές, ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης.
Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς και παρέχει προσφορά στην κοινωνία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την «Vasiliki - galerie d’ art Ελληνογαλλικός Εικαστικός κύκλος», που υποστηρίζει σύγχρονους καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα των εκθέσεων. Επιθυμία της ιδιοκτήτριας, κυρίας Βασιλικής Ξυλινά, η οποία είναι η ίδια εικαστικός και επιμελήτρια, είναι να αναδεικνύεται η αξία της τέχνης ως σημείο αναφοράς για ποιότητας ζωής μέσα από την καλλιέργεια και ψυχική ανύψωση του ανθρώπου. H γκαλερί τελεί υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. του Δήμου Ναυπλιαίων.
Σύντομο βιογραφικό Γιάννη Καμίνη:
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Communication, Culture and Media στο Coventry University (1998) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Marketing Communications στο University of Westminster του Λονδίνου (2001). Εργάζεται ως διεθνής σύμβουλος επικοινωνίας για Ευρωπαϊκά θεσμικά διακρατικά έργα στο εξωτερικό και ως επικεφαλής διαφημιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Έχει διδακτική εμπειρία 14 ετών ως καθηγητής πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το 2012 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχαναλυτικής Σχολής Λακανικού Προσανατολισμού, Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και εργάζεται ως ψυχαναλυτής. Το εικαστικό του έργο, ως ζωγράφος, χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στο Κούσκο-Περού και στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα ακαδημαϊκών βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων, κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας. Συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα: www.yianniskaminis.gr Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου και μέρος των εσόδων θα διατεθούν από τον καλλιτέχνη σε παιδιά που έχουν ανάγκη.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:
Βασιλική Ξυλινά – Vasiliki Galerie d’ Art.
Διεύθυνση: Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1, Ναύπλιο
email: vassiliki@hotmail.fr K.: 6978983543
Γεώργιος Ορφανίδης Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης
email: georgiosorfa@gmail.com K.: 6946949998
Γιάννης Καμίνης www.yianniskaminis.gr
: yiannis.kaminis@gmail.com K.: 6945958524
Ο Γιώργος Ορφανίδης, Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης, Creative Director, Υποψήφιος Διδάκτωρ (Joint Program) – ΑΠΘ & Πανεπιστήμιο Τουλούζης ΙΙ σχολιάζει την έκθεση και δίνει έμφαση στην οικουμενική διάσταση των έργων του Γιάννη Καμίνη.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στο κείμενό του:
«Ο εικαστικός Γιάννης Καμίνης αφηγείται ιστορίες με βαθύτατα οικουμενικό υπόβαθρο. Στηλιτεύει την ερμηνεία της πολιτιστικής εξέλιξης του κόσμου, επιδιώκει την ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, την εύρεση της όασης που θα μας ξεδιψάσει επιτέλους, όποιοι κι αν είμαστε οι συνταξιδιώτες της ερήμου, από όπου κι αν προερχόμαστε. Άλλωστε, πρέπει να συμβιώνουμε, να μοιραζόμαστε κοινές γνώσεις και συναισθήματα, ή με άλλα λόγια, να βαδίζουμε στο δρόμο του μετα-μοντέρνου, χωρίς να μετουσιωνόμαστε σε φερέφωνα μιας «απολιθωμένης παράδοσης».
Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, θα πραγματοποιηθεί απο την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στη φετινή διεθνή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συμμετέχουν 81 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 14 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.
Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, Highlights, Feature και Projects, ενώ το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει Design, Talks, Film & New Media Space, Kid’s Educational Program και για πρώτη φορά τα Art Athina Pavilions, αφιέρωμα στα NFTs και βραβείο νέου καλλιτέχνη.
Στην ενότητα Art Athina All Year Round εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program, το Art Athina Educational Program και τα Αrt Athina Podcasts.
Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/artathina.gr
στο Instagram https://www.instagram.com/art_athina
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://https://aavirtual.gr
Εγκαίνια Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου- μόνο με προσκλήσεις
Γενική είσοδος Σάββατο 17 - Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 12.00-21.00
Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest.
εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.
Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:30 θα γίνουν, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου, τα εγκαίνια - vernissage της έκθεσης της Χαράς Μαρή - Γρύλου στην γκαλερί της Βασιλικής Ξυλινά, Vasiliki galerie d'art, Σταϊκοπούλου 50 και Φαβιέρου 1, στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.
Η έκθεση με θέμα « Αποτυπώματα " θα διαρκέσει από το Σάββατο 13 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022.
Η ζωγράφος Χαρά Μαρή - Γρύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μια οικογένεια γνωστή για τις ανθρώπινες αξίες της. Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στην Ελλάδα και Πολιτικές Επιστήμες - Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Louvain στο Βέλγιο. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Στην επαγγελματική της πορεία είναι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του Ομίλου Aviareps και Sky Express. Είναι παντρεμένη με τον Ιωάννη Γρύλο και έχει ένα γιό. Από το 2007 ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τη διακόσμηση και τη ζωγραφική. Στην εικαστική πορεία της, η Χαρά Μαρή- Γρύλου δημιουργεί πίνακες έντονους στα χρώματά τους και μυστηριώδεις στην επεξεργασία τους. Η ζωγράφος δεν είναι προσκολλημένη στην καθαρή αναπαράσταση αλλά στην αναζήτηση της κίνησης, δουλεύοντας τη φόρμα και το χρώμα.
Αποτυπώνει και αφηγείται την ιστορία ενός - γεμάτου και διαφοροποιημένου - ταξιδιού στη ζωή.
Ευχαριστώ πολύ τη Χαρά Μαρή - Γρύλου που διαθέτει τα έργα της για φιλανθρωπικούς σκοπούς και με τιμά με τη φιλία της.
Βασιλική Ξυλινά
Vasiliki - galerie d’art
Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1
21100 Ναύπλιο
Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50
στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου υπάρχει ο συγκλονιστικός χώρος τέχνης της κ. Βασιλικής Ξυλινά.
Συγκλονιστικός γιατί διαθέτει άρτιους φωτισμούς για τα έργα που φιλοξενεί σε κάθε έκθεση, γιατί η αγάπη της ιδιοκτήτριάς του για την Τέχνη είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της γκαλερί και γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου που πολύ απλά αναδείχτηκε περισσότερο από την γοητεία της Τέχνης που ασκεί ο ίδιος ο χώρος και το χαμογέλο και η ευγένεια της ιδιοκτήτριάς του.
Σε αυτόν τον χώρο, η εικαστικός Ελένη Καρνέζη παρουσιάζει από τις 30 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου την ατομικ΄ή της έκθεσης με τίτλο "Οδός Ονείρων, Χρώματα" με έργα που θα μας κάνουν να ονειρευτούμε μέσα από χρώματα. Άλλωστε σε μια εποχή που οι συνθήκες είναι δύσκολες και βαλλόμαστε από προβλήματα και δυσάρεστα γεγονότα, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ονειρευόμαστε καιο τα όνειρά μας να είναι έγχρωμα και αισιόδοξα. Αυτό ακριβώς θα νιώσετε, όσοι επισκεπτείτε την ατομική έκθεση της Ελένης Καρνέζη.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο, 30 Ιουλίου και ώρα 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου
Vasiliki galerie d' art
Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50
21100, Ναύπλιο
Υπεύθυνη: Βασιλική Ξυλινά
Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς από τη Vasiliki galerie d' art | Ελληνογαλλικός Εικαστικός Κύκλος
Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50
στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου υπάρχει ο συγκλονιστικός χώρος τέχνης της κ. Βασιλικής Ξυλινά. Συγκλονιστικός γιατί διαθέτει άρτιους φωτισμούς για τα έργα που φιλοξενεί σε κάθε έκθεση, γιατί η αγάπη της ιδιοκτήτριάς του για την Τέχνη είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της γκαλερί και γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου που πολύ απλά αναδείχτηκε περισσότερο από την γοητεία της Τέχνης που ασκεί ο ίδιος ο χώρος και το χαμογέλο και η ευγένεια της ιδιοκτήτριάς του.
Σε αυτόν τον χώρο, η εικαστικός Νάνσυ Ναουμίδου παρουσιάζει από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου την ατομικ΄ή της έκθεσης με τίτλο "Ελληνικό Καλοκαίρι" με έργα που σίγουρα φέρουν όχι μόνο δικές της μνήμες αλλά και μνήμες όλων μας, γιατί, είτε έχουμε ζήσει ανάλογα καλοκαίρια, είτε είναι τα καλοκαίρια που ονειρευόμαστε να ζήσουμε κάποια στιγμή.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο, 16 ιουλίου και ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 16 έως 24 Ιουλίου
Vasiliki galerie d' art
Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50
21100, Ναύπλιο
Υπεύθυνη: Βασιλική Ξυλινά
Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς από τη Vasiliki galerie d' art | Ελληνογαλλικός Εικαστικός Κύκλος
Inner Landscapes IV
12 - 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
Εγκαίνια: 12 Ιουλίου και ώρα 18:00
MELKART GALLERY
Village Segurane
2 rue Antoine Gautier
06300 Nice - FRANCE
Πληροφορίες στο παρακάτω link:
https://06.agendaculturel.fr/exposition/nice/inner-landscapes-iv.html
Έκθεση αναθηματικών αντικειμένων ικεσίας και προσφοράς Τεκμήρια θεραπείας και σωτηρίας
Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την πρωτότυπη έκθεση με αναθηματικά αντικείμενα ικεσίας και προσφοράς από τη συλλογή ταμάτων της συλλέκτριας κυρίας Λόλας Νταϊφά.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στις 20:00.
Είναι η πρώτη φορά που τα τάματα της κ. Νταϊφά εκτίθενται στο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά αντικείμενα που περικλείουν παράκληση, ικεσία, ευχαριστία και προσφορά αλλά και απόδειξη θεραπείας και σωτηρίας του ικέτη πιστού, αντικείμενα τόσο γνωστά και προσφιλή σε όλους μας.
Επιπλέον, με τα εποπτικά κείμενα της έκθεσης, παρουσιάζεται η ιστορία και η χρήση των αναθηματικών αντικειμένων από την αρχαιοελληνική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Η διαχρονικότητα των ταμάτων δείχνει τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για ελπίδα, η οποία ξεπερνά την ανθρώπινη υπόσταση.
Η κα. Νταϊφά, σε μία σύντομη δήλωση, αναφέρει τα ακόλουθα: «Αισθάνομαι ότι ένα δικό μου τάμα με αυτή την έκθεση πραγματοποιείται… Τα τάματα είναι μια από τις τρείς συλλογές μου. Ξεκίνησα με τα ακροκέραμα, ακολούθησαν τα ιστορικά πιάτα και μετά τα τάματα.
Για να συλλέγεις τάματα χρειάζεσαι δυνατή ενσυναίσθηση, χρειάζεσαι εμπειρία ζωής. Πρέπει να έχεις δει το γελαστό αλλά, τις πιο πολλές φορές, το σκληρό πρόσωπο της ζωής.
Αυτά τα μικρά αντικείμενα έχουν να κάνουν με πολύ βαθιά συναισθήματα. Είναι προσευχή και επίκληση στο Θείο. Από ασήμι, χρυσό ή ταπεινή λαμαρίνα αφηγούνται ιστορίες γεμάτες πόνο ή χαρά.
Τα τάματα «μιλάνε» και ξετυλίγουν ανθρώπινες ιστορίες αρκεί κάποιος να θέλει να τις ακούσει: τα στέφανα για να στεριώσει ο γάμος, ο στρατιώτης, που πολεμά και μια μάνα τον περιμένει, κάθε λογής πλεούμενο, που αναμετράται με τα κέφια του Ποσειδώνα, το φασκιωμένο βρέφος, τα ζώα του αγρότη, που εξασφαλίζουν τη ζωή της οικογένειας, το σπίτι ως καταφύγιο και ορμητήριο, το βιβλίο για τις εξετάσεις, το πολυπόθητο δίπλωμα και φυσικά η υπέρτατη προσευχή για υγεία.
Η συλλογή αυτή βγαίνει για πρώτη φορά από το σπίτι μου και έχω τη μεγάλη τιμή να φιλοξενείται στη Βυζαντινή πρωτεύουσα της χώρας και στον ευλογημένο, ιστορικό και πανέμορφο χώρο της Αγιορείτικης Εστίας.
Υ.Γ. Αν θέλετε να μάθετε το δικό μου αγαπημένο τάμα, εκείνο που μιλάει στην καρδιά μου…
Είναι μια λιτή ασημένια, πλάκα που γράφει με καλλιγραφικά γράμματα «Παναγιά μου, άκουσε την προσευχή μου. Βοήθησέ με»
Να βοηθήσει η μάνα όλων τον κάθε ένα… .
«Επίβλεψον, επάκουσον και ελέησον.»
Μακάρι…»
Τη συλλογή της κυρίας Νταϊφά πλαισιώνουν με εικαστικές δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τα τάματα οι Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Φανή Γκούντρα, Εύη Δημολαΐδου, Mary Harman, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Καρακίτσος, Μαρία Κομπατσιάρη, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Βασίλης Μόραλης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Σάκης Παπαγιάννης, Γεώργιος Πολύμερος, Άρις Στοΐδης.
Επιπλέον, θα εκτεθούν και ιδιαίτερα τάματα όπως η σκούπα και το μπουκάλι, χαρακτηριστικό τάμα προς τον Πανορμίτη αρχάγγελο της Σύμης, τα μεταλλικά παπουτσάκια στον αρχάγγελο Μιχαήλ του Μανταμάδου Λέσβου, τα μπάσματα (παντόφλες) στον Άγιο Σπυρίδωνα κ.λπ.
Ο πλήρης κατάλογος των ταμάτων της Συλλογής της Λόλας Νταϊφά με τίτλο: «Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα, Συλλογή Λόλας Νταϊφά» σε επιμέλεια και συγγραφή του Δρ. Παναγιώτη Καμπάνη, βρίσκεται επί του πιεστηρίου και ευχόμαστε μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση να έχει κυκλοφορήσει και να παρουσιαστεί στους πανέμορφους κήπους της Αγιορειτικής Εστίας.
Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια / Έρευνα / Κείμενα Δρ Παναγιώτης Καμπάνης, Αρχαιολόγος - Ιστορικός
Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2022
Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109 Θεσσαλονίκη
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων κατόπιν συνεννόησης.
Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | info@agioritikiestia.gr
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Merima Fetahovic (Σερβία/Ιταλία), Giusy Lauriola (Ιταλία), Stella Sevastopoulos (Αθήνα).
Διοργάνωση: Domus Art Gallery Athens (οδός Προύσης 28, Βάρη, 16672 Αθήνα)
Για περισσότερες πληροφορίες: επικοινωνήστε με την Domus Art Gallery (+306907477997, info@domusartgalleryathens.com)
Ιστοσελίδα: www.domusartgalleryathens.com
Διάρκεια: 2-12 Ιουνίου 2022
Ανοιχτό στούντιο/έκθεση έργων: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 6-11μ.μ.
Επισκέψεις κατά τη διάρκεια τoυ residency:
9π.μ.- 1μ.μ., 2-12 Ιουνίου,
κατόπιν ραντεβού (+306907477997).
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ δει εκείνες τις vintage ελληνικές καρτ ποστάλ της Αθήνας, που κυκλοφορούν στα τουριστικά μαγαζιά, που έχουν μπει σε εκθέσεις ακόμα, και που πολλοί έχουν κρατήσει ως αναμνηστικά. Τι κρύβεται όμως κάτω από την επιφάνειά τους; Η Ιταλίδα επιμελήτρια Manuela De Leonardis, η οποία έχει 9 τέτοιες καρτ-ποστάλ, που είχαν σταλεί από την Αθήνα στην Ιταλία, από το 1964 έως το 1983, τις βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αυτό το αρχειακό υλικό θα αποτελέσει πλέον το εφαλτήριο από το οποίο τρεις καλλιτέχνες θα βουτήξουν στον διάλογο, αλλά και στην άγνωστη αθηναϊκή επικράτεια, κατά τη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού residency που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery Athens, με τίτλο «Χαιρετίσματα από την Αθήνα». Οι καλλιτέχνες Giusy Lauriola και Merima Fetahovic θα μεταβούν από τη Ρώμη (μαζί με την επημελήτρια Manuela de Leonardis, που έχει την Ρώμη ως βάση της), και θα συναντηθούν με την καλλιτέχνη Stella Sevastopoulos (Στέλλα Σεβαστοπούλου) προκειμένου να εξερευνήσουν το θέμα, για το οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει προπαρασκευαστικές εργασίες, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί από τη Διευθύντρια της Domus Art Gallery, την Glenda Lorenzani, να λάβουν μέρος στο δεκαήμερο residency (με την επιμέλεια της Manuela De Leonardis), που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί, 2-12 Ιουνίου. Και ο στόχος; Για να προχωρήσουμε παραπέρα από την καρτ ποστάλ εικόνα της Αθήνας. Να εξετάσουμε πτυχές της Αθήνας που δεν έχουν διερευνηθεί (αν και η έμπνευση από το αρχειακό υλικό είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτού του έργου). Το residency «Χαιρετίσματα από την Αθήνα» υπόσχεται να δει την Αθήνα από καινούργια οπτική.
Μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργικής σκέψης, οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ήδη επικεντρωθεί σε πολύ διαφορετικές πτυχές της Αθήνας στην προπαρασκευαστική τους εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο στάδιο αυτού του project (Απρίλιος/Μάιος). Εδώ είναι μερικές από τις κατευθύνσεις που πήραν: Η Giusy Lauriola έχει επικεντρωθεί στην προνομιακή θέση της Εταίρας, στην αρχαία ελληνική κοινωνία, στον μύθο της Εριγόνης και στον ρόλο της γυναίκας. Η Merima Fetahovic έχει επικεντρωθεί στα διαφορετικά πρόσωπα της Θεάς Αθηνάς (η οποία θα μετατραπεί σε κεραμική εγκατάσταση), ενώ η Stella Sevastopoulos εξερεύνησε τα λουλούδια της αρχαιότητας, συνδέοντας τη φύση, και τον πολιτισμό στην δημιουργική πορεία της.
Τα τρία στάδια:
Στο πρώτο στάδιο, τον Απρίλιο/Μάιο, οι καλλιτέχνες ανέπτυξαν την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του residency. Το δεύτερο στάδιο, αποτελεί το residency, που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery, Αθήνα (2-12 Ιουνίου). Κατά τη διάρκεια του residency, θα παράγονται έργα τέχνης από κάθε καλλιτέχνη, σε συνεχή διάλογο με την επιμελήτρια, την διευθύντρια, και τους άλλους καλλιτέχνες. Το τρίτο στάδιο, είναι η πραγματοποίηση ανοιχτού στούντιο/έκθεσης, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του residency, την Πέμπτη 9 Ιουνίου (6-9 μ.μ.), όπου όποιος θέλει να δει τα έργα σε εξέλιξη και να μιλήσει με τους καλλιτέχνες, την επιμελήτρια και την διευθύντρια, θα έχει την ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια του residency (2-12 Ιουνίου), οι καλλιτέχνες θα εργάζονται μεταξύ 9π.μ.-1μ.μ. Όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη αυτές τις ώρες, μπορούν να το οργανώσουν κατόπιν ραντεβού.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Η Merima Fetahovic γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ (Σερβία) το 1979. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ (Σερβία) το 2003, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Tomislav Todorovic. Βραβεύτηκε ως η πιο πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνης της γλυπτικής στο πανεπιστήμιό της. Η κεραμική είναι το υλικό με το οποίο έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα τελευταία 15 χρόνια, βελτιώνει την τεχνική του raku. Είναι μέλος του SULUV - Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (Ένωση Καλλιτεχνών της Βοϊβοντίνα). Έχει εκθέσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
Η Giusy Lauriola γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960, όπου ζει και εργάζεται. Ήταν μία από τις φιναλίστ του βραβείου Celeste το 2007 και του βραβείου Capitoline Wolf το 2020. Έλαβε την τιμητική διάκριση από το Circle Foundation for the Arts 2020 και κέρδισε το διαγωνισμό του Μουσείου Pier Maria Rossi το 2015. Θα βρείτε τα έργα τέχνης της στο Μουσείο Τέχνης της Οικογένειας Κοπελούζου της Αθήνας, στη Συλλογή Τέχνης του San Paolo Invest στη Ρώμη και σε άλλες ιδιωτικές και διεθνείς συλλογές. Μπορούμε να τη βρούμε ακόμη και στην έκδοση του 2020 του «Atlas Modern Art» (εκδώσεις De Agostini), που είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή Ιταλών καλλιτεχνών από το 1950 έως σήμερα. Η Lauriola έχει εκθέσει σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Η Stella Sevastopoulos γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Τέχνη, Αγγλική Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στο Harrow College of Art, στο Lancaster University και στο Reading University. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και μεταφράστρια σε διάφορες εφημερίδες/εκδόσεις και διευθύνει τον ιστότοπο «Art Scene Athens» (www.artsceneathens.com). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 2020, της ανέθεσαν ένα έργο για μια περιοδεύουσα έκθεση που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει δημιουργήσει εικονογραφήσεις για το The Joyful Practice of Stoic Death Writing της συγγραφέας Κathryn Koromilas. Το 2022 συμμετείχε στην έκθεση «Together We Draw», που διοργάνωσε η Sue Tilley στο Hastings Museum and Art Gallery (Ηνωμένο Βασίλειο).
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΣ
Η Manuela De Leonardis γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι ιστορικός τέχνης, αρχειονόμος εικόνων, δημοσιογράφος και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Γράφει για τις εικαστικές τέχνες από το 2004 στις πολιτιστικές σελίδες του il manifesto και στις ενότητες Alias, Alias Domenica και L’ExtraTerrestre. Συνεργάζεται επίσης με τα περιοδικά Il Fotografo, art a part of cult(ure), Exibart και Arttribune. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, μερικά από αυτά είναι τα εξής: A tu per tu con i grandi fotografi - Vol. I (Postcart 2011). A tu per tu con grandi fotografi e videoartisti - Vol. II (Postcart 2012). A tu per tu con gli artisti che usano la fotografia - Vol. III (Postcart 2013). CAKE. La cultura del dessert tradizione Araba e Occidente (Postcart 2013). Taccuino Sannita. Ricette molisane degli anni Venti (Ali&No 2015). A tu per tu. fotografi a confronto - Vol. IV (Postcart 2017). Il sangue delle donne. Tracce di rosso sul panno bianco (Postmedia Books 2019). Jack Sal. Chrom/A (Εκδόσεις Danilo Montanari 2019). Guido Levi. Una storia piena di paure, di ansie e di avvenimenti quasi gialli 1942-1946 (με έργα της Giusy Lauriola) (2021). Από το 2016, ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του Φεστιβάλ Castelnuovo Fotografia στο Castelnuovo di Porto της Ρώμης και είναι συν-διευθύντρια της Έκδοσης 2021. Έχει επιμεληθεί πολλά έργα και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων στη Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιταλία, Τόκιο, Νέο Δελχί, και την Κροατία).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ DOMUS ART GALLERY:
Η Domus Art Gallery είναι ένας εκθεσιακός χώρος που διευθύνει η γκαλερίστα Glenda Lorenzani, η οποία αποφάσισε, μετά από λίγες εβδομάδες μετά τη μετακόμισή της από τη Ρώμη στην Αθήνα το 2014, να δημιουργήσει αυτό το καινοτόμο χώρο, που επικεντρώνεται στη μοντέρνα/σύγχρονη τέχνη. Η Domus Art Gallery καλωσορίζει μηνιαίες συναντήσεις αφιερωμένες σε καλλιτέχνες, φίλους, συλλέκτες, λάτρεις της τέχνης, και όποιον ενδιαφέρεται για τη δημιουργικότητα και την εξερεύνηση της. Η Domus Art Gallery έχει φιλοξενήσει διάφορες εκθέσεις πολλών καλλιτεχνών, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενισχύοντας τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των δύο μεσογειακών χωρών, που μοιράζονται πολλές αξίες.
Συντονίστρια: Stella Caviart - (stella.caviart@gmail.com)
ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ.
1Η ΕΚΘΕΣΗ:
3/10- 9/10/2022 Classical and mixed media techniques
2Η ΕΚΘΕΣΗ: 10/10- 16/10/2022 Μόνο με έργα αφηρημένης τεχνοτροπίας .
Α- KOINOI ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1- Μεταξύ 3- 9 Οκτ. 2022 θα πραγματοποιηθεί 1 Ομαδική έκθεση με τίτλο: «ΚΟΣΜΟΣ ΓΗ ΚΙ ΟΥΡΑΝΟΙ No: 4 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ»
Έργα που αφορούν ΓΗ, ΟΥΡΑΝΟ, ΚΑΙ ΑΫΛΑ.. με τεχνοτροπίες Ρεαλισμού, έργα μικτής τεχνικής, Φωτογραφία, Αγιογραφία, κατασκευές για Σταντ, κόσμημα.
Μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες με δύο έργα και μεγαλύτερη διάσταση το 1 μ..
ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.
ΓΕΝΙΚΑ, στην συμμετοχή περιλαμβάνονται, ΟΛΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ- ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, όπως θα δείτε παρακάτω λεπτομερώς.
Δηλώσεις και παραγγελία των καταλόγων ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ.
( Προυπόθεση να σταλούν τα έργα σε ρολλό ώστε στο κόστος συμμετοχής να συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά έξοδα).
Δικαίωμα αποστολής έργων υπάρχει και για έτοιμα τελλαρωμένα έργα, με έξτρα κόστος μεταφοράς, ωστόσο με παραλαβή και επαγγελματικό αμπαλάζ από την ίδια Μεταφορική Εταιρεία, για ευνόητους λόγους την άφιξή τους χρονικά μαζί.
Δυνατότητα συμμετοχής είτε με παρουσία του καλλιτέχνη είτε με την αποστολή του έργου του και την εκπροσώπηση όλων εκ μέρους της Συντονίστριας/ Επιμελήτριας της έκθεσης Στέλλας Χαβιαροπούλου,(Stella CaviART), Εκπροσώπου του Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΤΟΙΧΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΩΣΑΙΚΟΥ, ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΤΑΝΤ ΠΕΡΙΠΟΥ 40Χ50εκ. με 2 έργα( κατασκευές, κόσμημα, βιβλία, ζωγραφική μινιατούρες κ.α.)
ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΠΛΗΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ στο mail της συντονίστριας - επιμελήτριας της έκεθσης που αναφέρεται και στην αρχή και στο τέλος του άρθρου.
ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ.
*ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΥΠΟΣ – ΒΙΒΛΙΟ Α4 Μεγέθους, ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΟΣΑ ΤΕΥΧΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε Ω Σ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ.
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ - ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
*ΔΗΛΩΣΕΙΣ στο μειλ της Διοργανώτριας stella.caviart@gmail.com
Στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες.
Η Συντονίστρια- Επιμελήτρια , Στέλλα ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- “ StellaCAVIART”/ e-mail: stella.caviart@gmail.com
Είτε στην επιφάνεια είτε στο βάθος των πραγμάτων, η φθορά εκφράζει την αναλλοίωτη αλήθεια τους μέσα στον χρόνο.
Η έκθεση " Η φθορά διηγείται " πραγματεύεται αυτή την αλήθεια, την εσωτερική ευγένεια και την κρυμμένη αξία των φθαρμένων από τον χρόνο επιφανειών, τις ιστορίες που αυτές διηγούνται, την αισθητική συγκίνηση που προκαλεί η άγρια ομορφιά τους, την εσωτερική κίνηση που μοιραία υπάρχει στα «σπλάχνα» της και επιβάλλει τον σεβασμό στο αντίκρισμά της, - ακριβώς αυτά που εμπνέουν την εικαστικό Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου.
Τα έργα της διηγούνται, «μια φορά κι έναν καιρό ήταν…» ένας φθαρμένος τοίχος με ξεφλουδισμένα χρώματα, ξεκολλημένη ταπετσαρία ή σκισμένες αφίσες παλιών παραστάσεων, μια παλιά πόρτα, ένα παροπλισμένο καράβι στο καρνάγιο που σκουριάζει αβοήθητο...
Ύλη που κάποτε ήταν στενά δεμένη με τους ανθρώπους, που στέγασε ζωές, που ταξίδεψε όνειρα, που πραγμάτωσε στόχους. Η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να αναρωτηθούν: τελικά η φθορά της ύλης σηματοδοτεί ακινησία, απαξίωση, εγκατάλειψη; Ή μήπως αποτελεί το όχημα της αξίας τους, που δεν φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση, με την πρώτη αναγνώριση; Αξία που θα πάρουμε εμείς αν αφουγκραστούμε προσεκτικά τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό το σπίτι, ταξίδεψαν με αυτό το πλοίο, ερωτεύτηκαν, γέλασαν, πόνεσαν, πένθησαν, ναυάγησαν, αναγεννήθηκαν και συνδεθούμε μαζί τους σε μία αιώνια συνέχεια.
Σε αυτό, το δεύτερο επίπεδο είναι που η εικαστικός δημιουργεί, προσεγγίζοντας τη φθαρμένη ύλη με την ευγένεια και τη διακριτικότητα που αρμόζει σε κάθε φορέα ιστορίας, αξίας και ομορφιάς.
Στα έργα της ο Χρόνος λειτουργεί ως ισότιμος καλλιτέχνης. Ο Χρόνος, με τις επιστρώσεις, τη φθορά, τη σκουριά, τη φαινομενική ευτέλεια «δημιουργεί» τη ματιέρα στο υλικό που θα σκαφθεί, θα παραμεριστεί ή θα τονιστεί, για να «μιλήσει» η αληθινή εικόνα.
Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου παίρνει το αποτέλεσμα του χρόνου πάνω στην ύλη και το μετατρέπει σε ένα «για πάντα», μέσα από τον διάλογο τού «τότε» με την έμπνευση τού «τώρα», δημιουργώντας πίνακες με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον, που μας ζητούν να ανακαλύψουμε όσα η ίδια αποκαλύπτει μέσα από την πρωτότυπη ματιά της.
Κι όπως στους ταραχώδεις ωκεανούς η επιφάνεια κλυδωνίζεται από τεράστια κύματα, την ίδια στιγμή που ο βυθός παραμένει ήσυχος και ατάραχος, έτσι και στην παλιά, φθαρμένη, σκουριασμένη και τάχα ευτελή ύλη, την ίδια στιγμή που η επιφάνεια αποποιείται σιωπηλά τη γοητεία της, το εσωτερικό της, αεί κινούμενο στον Χρόνο, μας υπενθυμίζει την ομορφιά και την αλήθεια της.
Μαρία Β. Σταματιάδου
Συγγραφέας
Βιογραφικό
Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή Κερκύρας για 6 χρόνια, με δάσκαλο τον καταξιωμένο Κερκυραίο ζωγράφο Μ. Πιέρη. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη ζωγραφική, με ειδίκευση στη μικτή τεχνική. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατέχει 2 μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία από το University of London (MSc in Work Psychology, Dip. Ed. Psychology) και πτυχίο Ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές.
Εγκαίνια έκθεσης
Πέμπτη 26 Μαΐου (19:00-22:00)
Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου - 7 Ιουνίου 2022
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Ραφήνας, Αραφηνίδων Αλών 12
Τηλ: 6944 734381
Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 & 18:00-22:00
Email: ifigeniaartstudio@gmail.com
www.ifigeniaart.com
23 Μαΐου – 3 Ιουλίου 2022 στο Καφέ του Μουσείου
Οργάνωση: Ντίνα Κώτσιου, Λία Μπλιούμη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συμμετέχοντες: Ανδρονικίδου Εύα, Ασημακοπούλου Αθηνά, Βέγκου Θάλεια, Βόλονιτς Οξάνα, Γαργαλιάνου Νίκη, Γεωργίτση Αναστασία, Γιαβάση Μαρία, Δωρικού Λήδα, Ελβάνογλου Ραφαήλ, Zurlo Serena, Θάνου Βικτώρια, Καλκαβούρας Δημήτρης, Καντέα-Παπαδοπούλου Αθηνά, Καράμπελα Στεφανία, Καψανάκη Ζωή, Κοράκη Αλεξάνδρα, Κουρή Ειρήνη, Λαδάς Κωνσταντίνος, Λαμπαρδάκη Ασπασία, Λαμπρινίδη Μαρία, Μαστραντωνά Μαριάννα, Μέμμου Έλλη, Μπατσολάκη Νίκη, Νικοκάβουρας Ρωμανός, Ντολαπτσής Γιώργος, Osunde Owens, Παπαδόπουλος Γιώργος, Παπαδοπούλου Σόνια, Παπούλια Ζωή, Roudello Alessandro, Σιδηροκαστρίτης Δημήτρης, Σκωλίκη Ζωή, Στεφάνου Λίνα, Τσουκαλά Νόρα, Φωτοπούλου Θεώνη
Αντλώντας έμπνευση από το αγγείο ως πολυδιάστατη διαχρονία στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας και τέχνης, οι φοιτητές του Α΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ και του μαθήματος Επιλογής: Χαρακτική της ΑΣΚΤ, εργάστηκαν δημιουργώντας νέα έργα. Τα έργα των φοιτητών δουλεύτηκαν επί σειρά μηνών ως ομαδικό project σε συνεργασία με τους τρεις διδάσκοντες των Εργαστηρίων και παρουσιάζονται στο εντευκτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ικανή συνομιλία με τους μοναδικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής Αγγειοπλαστικής που φιλοξενούνται στις αίθουσές του. «Τα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, αντιμετωπίζουν το αγγείο ως κέλυφος και ως περιεχόμενο, ως σχήμα και φόρμα και ως συναρπαστική επιφάνεια αφήγησης. Κι ακόμη, υποδεικνύουν τη δυνητική χρήση του αγγείου σε χαρές και σε λύπες του βίου (γαμήλιο, επικήδειο, κέλυφος συμποσίων, σπονδών, δοχείο μεταφοράς και εμπορικών συναλλαγών, τη σημασία του ως τεκμηρίου καθημερινής ύπαρξης αλλά και υπέρτατου πολιτισμού», σημειώνει σχετικά η επιμελήτρια της έκθεσης. Το αγγείο ως καταγωγή από το χώμα και τη φωτιά, το αγγείο ως σώμα συγκρίσιμο με το ανθρώπινο, το αγγείο ως ανεξάντλητος κάμπος μυθολογικών, ηρωϊκών, καθημερινών, συμβολιστικών παραστάσεων και μεμονωμένων κοσμητικών μοτίβων, αποτέλεσε το νήμα αφήγησης και οπτικοποίησης της παρούσας έκθεσης. Με έμμεσες αναφορές στα ανεικονικά προϊστορικά αγγεία, στα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα ελληνικά αγγεία των αρχαϊκών και πρώιμων κλασικών χρόνων ή τις λευκές νεκρικές ληκύθους που διασώζουν σπουδαία δείγματα της μεγάλης Ελληνικής Ζωγραφικής, με αισθητικές και τεχνικές αναζητήσεις που εντάσσονται στη σύγχρονη διεθνή τέχνη, οι συμμετέχοντες στην έκθεση χαράσσουν και συνθέτουν στα έργα τους πολυσχιδείς αναφορές σε μια από τις σημαντικότερες και ζωτικότερες τέχνες του ανθρώπου, αυτήν του πηλού.
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, ώρα 18:00-20.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου -3 Ιουλίου 2022
Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά
Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4856/-4858 & 2108834139
Ώρες λειτουργίας του café:
Τρίτη 13:00-19:00, Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-19:00
Email: eam@culture.gr
www.namuseum.gr
Τον χώρο που «γεννιούνται» τα έργα του, το ατελιέ του, ανοίγει στο κοινό ο εικαστικός Μπάμπης Πυλαρινός και εκθέτει το σύνολο της νέας του δουλειάς υπό τον τίτλο «Σημεία ονείρων».
Πρόκειται για μια συλλογή 22 έργων ζωγραφικής εμπνευσμένα από τα όνειρα που αφηγούμαστε στον ψυχαναλυτή για να μπει φως στο σκοτεινό δωμάτιο του εαυτού μας. «Σημεία» στη γλώσσα της καινής διαθήκης σημαίνει θαύματα.
Ο Μπάμπης Πυλαρινός μας οδηγεί στον αθέατο κόσμο του ασυνείδητου, μέσα από τα όνειρα: Όνειρα που είδαμε αλλά, όταν ξυπνήσαμε τα είχαμε ξεχάσει και χάθηκαν μέσα στη βουή της καθημερινότητας. Κι ύστερα, κάποια στιγμή, ανασύρθηκαν, όταν είδαμε κάτι στον πραγματικό κόσμο.
Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Τι άλλο είναι η ζωγραφική από τη δισδιάστατη εικονο-«ποίηση» του ασυνειδήτου του ζωγράφου, που είναι ευχής έργον αν είναι κομμάτι από το κοινό μας ασυνείδητο; Ένας τρόπος να στοχαστούμε μαζί πάνω στην τραγικότητα της ζωής. Αφορμή για συν-κίνηση και κοινωνία».
Τα έργα έχουν ζωγραφιστεί ψηφιακά, σε υπολογιστή με γραφίδα, όπου, με μολύβι αντί για πινέλο, το αποτέλεσμα της κίνησης αποτυπώνεται στην οθόνη.
Με αφορμή κάθε έργο, η ποιήτρια Νόνη Σταματέλου εμπνέεται και γράφει ένα πεζό ή ένα ποίημα το οποίο το συνοδεύει. Εξαίρεση αποτελεί το έργο «Είν΄ ο πατέρας μου γιατρέ» όπου έγινε το αντίθετο, το ποίημα αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθεί το ζωγραφικό έργο.
Βιογραφικό
Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ζωγραφίζει, δημιουργεί υπαίθριες εγκαταστάσεις ζωγραφικής, εικονογραφεί βιβλία, δημιουργεί με τη ζωγραφική του ταινίες animation, αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες. Έργα του κοσμούν πολλά σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική μέσω διαδικτύου και διά ζώσης στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Ζάκυνθο στην Sommerakademie Griechenland (SOAK). Τα έργα του παρουσιάζονται στην Αθήνα στο ατελιέ του (Πλατεία Μητροπόλεως 11), στο Παρίσι (Rivoly 59 gallery, Melkert gallery, Desmos gallery) και στη Ζάκυνθο.
«Σημεία ονείρων»
Διάρκεια: 14-28 Μαϊου
Mέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:30-20:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:30-14:30
Atelier Pilarinos
Πλατεία Μητροπόλεως 11 (Πίσω από το ιερό της Μητρόπολης Αθηνών) 105 56 Αθήνα
211 4076675
www.pilarinos.gr
info@pilarinos.gr
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κυριάκου ΡΟΚΟΥ με τίτλο Άπλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 45 αυτόνομα σχέδια, εύθραυστα ντοκουμέντα μιας εποχής που ξεχύνονται, αβίαστα, από τα μέσα προς τα έξω, πάνω σε λευκά χαρτιά, διαβρωμένους βράχους, ακρωτηριασμένους ευκάλυπτους και χωμάτινες καταβολές… Ανταποκρίσεις χωρίς λόγια, βουβές, που όμως έχουν τη χάρη να διαβάζονται απ’ όσους μπορούν να βλέπουν με τα μάτια τής δικής τους ψυχής… Και είναι τόσο πολλά αυτά που συμβαίνουν!! Μασκοφόροι του 2020, του 2021 και του 2022 στέλνουν μηνύματα απελπισίας με τα βλέμματά τους…
Στα σχέδια αυτά ο ΡΟΚΟΣ αποδίδει τα συναισθήματα των «έγκλειστων του Αλκατράζ», τα συναισθήματά του από την περίοδο που υπήρξε «αυτοβούλως έγκλειστος».
Για την περίοδο εκείνη αναφέρει: «Μ’ άρεσε που μπορούσα να μπαινοβγαίνω και, σαν μυστικός πράκτορας ή, πιο ευγενικά, σαν πολεμικός ανταποκριτής πρώτης γραμμής, να γιομίζω σημάδια την ψυχή μου, άλλοτε υμνώντας, άλλοτε αντιστεκόμενος, άλλοτε καταγγέλλοντας, και άλλοτε ξορκίζοντας, μέσα απ’ το θείο δώρο της ζωής, το να μπορώ να μιλάω όπως νιώθω λεύτερα στα όριά μου».
Έναρξη έκθεσης: Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, 19:30
Διάρκεια: 12 Μαΐου - 11 Ιουνίου 2022
Tην έκθεση εγκαινιάζει ο κύριος Ιωάννης Ζορζοβίλης, Συλλέκτης ασήμαντων αντικειμένων.
Ο Κυριάκος ΡΟΚΟΣ είναι γλύπτης – ομότιμος καθηγητής τού Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ, όπου οργάνωσε και το πρώτο εργαστήριο Πλαστικής. Κατάγεται από το Μέτσοβο και γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Μάη του 1945. Σπούδασε με υποτροφία τού Ι.Κ.Υ, γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τoν Γιάννη Παππά. Συνέχισε στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (κληροδότημα Ουρανίας Κωσταντινίδη με εξεταστές τους Γλύπτες – Ακαδημαϊκούς Αντώνη Σώχο και Μιχάλη Τόμπρο ) όπου δούλεψε κοντά στον γλύπτη Κώστα Κουλεντιάνο και στην Ecole des Beaux Art στο εργαστήριο του Cesar. Από το 1972 μέχρι το 2022 έχει κάνει 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Συμμετέχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής εξωτερικού χώρου. Έχει φιλοτεχνήσει μετάλλια και τιμητικές πλακέτες. Έχει πάρει βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, τον Σταύρο Τουφεξή στο Εθνικό Θέατρο, τον Μίνω Βολονάκη για την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» και τους Γιώργο Αρμένη, Νίκο Παπαδάκη στο Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και συμμετείχε σε συνέδρια τέχνης. Έργα του υπάρχουν σε Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές συλλογές και εξωτερικούς χώρους. Από το 1975 κείμενα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
Βαλαωρίτου 9α, 10671Αθήνα
τηλ: 2103607598
email: info@ekfrasi-art.gr
fax: 2103607546
www.ekfrasi-art.gr
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00,
Τετάρτη: 12.00-18.00
Σάββατο: 12.00–15.00,
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Η έκθεση διαρκεί από 9 έως 14 Μαΐου 2022
Ο διεθνής εικαστικός Γιάννης Νομικός παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέμου στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι από τη Δευτέρα, 9 έως το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Νομικό:
Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία είχε το ταλέντο της ζωγραφικής. Σε ηλικία 13 χρονών, εργάστηκε και μαθήτευσε σε εργαστήριο κεραμικής στην Αθήνα. Το 1974 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε στη σχολή ART STUDENTS LEAGUE στο Μανχάταν, με δάσκαλο τον Jack Faragasso. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, όπως θεωρεί ο ίδιος, είναι σκίτσα που δημιουργεί καθημερινώς από εικόνες που τον συναρπάζουν. Η επίδραση του Σουρεαλισμού και του Ρεαλισμού είναι φανερή στα έργα του. Τα πρώτα του θέματα ήταν επιρασμένα από την ελληνική μυθολογία και still life.’Ακολουθεί η ανθρώπινη παρουσία και μια σημαντική εργασία με άνθη ορχιδέας. Παραλλήλως, εργάστηκε σε τοιχογραφίες και ζωγραφική εσωτερικού χώρου, σε συνεργασία με γνωστούς αρχιτέκτονες στη Νέα Υόρκη.Η καινοτομία της εργασίας του έρχεται με την επανασύνδεση της τέχνης της αρχαίας ζωγραφικής, που έμαθε από τα παιδικά του χρόνια, επάνω σε κώνους κυκλοφορίας στο ερυθρόμορφο στυλ. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Ρώμη, στη Στοκχόλμη (όπου έζησε δύο χρόνια), στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Σεβόμαστε και ακολουθούμε πιστά τις εκάστοτε Υγειονομικές διατάξεις που αφορούν τους πολιτιστικούς χώρους. ΓΕΝΙΚΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγκαίνια: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022 | 6μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα, 9 έως το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022
ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος
Κολωνάκι, Αθήνα
(Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς)
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή: 5 - 9 μ.μ.
Σάββατο: 12 - 4 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο Γιάννης Νομικός είναι ένας αισθητικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης, με πολλές δεξιότητες, πνευματική ευελιξία, οξυδερκή παρατηρητικότητα και ταυτόχρονη ικανότητα να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει παραστατικά - τις περισσότερες φορές - να εκφράσει, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται από καμιά εικαστική συνθήκη. Η εστίαση, ως προς τα ενδιαφέροντά του, είναι συνήθως η καθημερινότητα, το εγγύτερο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά και πολλά από τα στοιχεία που κάθε φορά το χαρακτηρίζουν και συνήθως λανθάνουν της προσοχής μας. Τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν τις τροπές του φωτός, των εντάσεων ή των ρυθμοτεχνικών τους υφέσεων, όπως και των τονικών σκιάσεων τους, χαρακτηρίζουν την κινησιολογία του κάθε θέματος, μέσα από τις στιγμιοτυπίες του. Η σύνθετη προοπτική που χρησιμοποιείται άλλωστε, αποκαλύπτει στα έργα του Γιάννη Νομικού, εκτός από τις χωροχρονικές προσλαμβάνουσες που μας υπαγορεύει και την εικαστική επεξεργασία του ίδιου του βλέμματος, (ως διαβαθμιζόμενη συνειδητότητα), σύμφωνα με τις οπτικές γωνίες που ο ζωγράφος επιλέγει να εκφράσει.Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών στιγμών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους είναι εκείνες παρουσιαζόμενες, μέσα από την αυτονομία κι άλλοτε μέσα από την συνδυαστικότητά τους, προικοδοτούν σχεδιαστικά καιχρωματικά την ατμόσφαιρα και την υφολογία του κάθε έργου, που ωστόσο αντικατοπτρίζει την δική μας διάθεση, μέσα από τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε από την ζωή, αλλά και μέσα από τις λειτουργίες ανακλήσεων της μνήμης μας. Ο διάλογος χωροχρονικού και φωτός, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, διατυπώνεται εμμέσως και υποδορίως, ως μια συστοιχία προβληματισμών σε κάθε έργο του Γιάννη Νομικού. Αποφεύγοντας κάθε είδος στείρους ναρκισσισμούς κι αδιεξοδικούς εγκεφαλισμού, ο ζωγράφος αποδίδει με λιτότητα κι αληθοφάνεια, στιγμιότυπα από την πολύβουη μεγαλούποληκαι τους κραδασμούς της. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με γνωστές αλλά κι ακατοχύρωτες αντανακλάσεις του εαυτού του, στις σκηνές του δρόμου, απέναντι επίσης στα έργα τέχνης καθώς παρατηρείται από τον ζωγράφο ως «παρατηρών». Ο θεατής επιπλέον καθρεπτίζεται μέσα από τις προσωπογραφίες του καλλιτέχνη, μέσα από τις στάσεις, (σώματος και μεταφορικού μέσου), αλλά και τις «διαβάσεις» των ανθρώπων που συντροφεύονται από τις καθημερινές συνήθειες και τις πληθυντικές τους μοναξιές, από τους εσωτερικούς τους ακόμη μονολόγους και τα σιωπηρά τους αινίγματα ή τους κρυμμένους καημούς και τις μικές χαρές, τις ανάμεικτες με προσδοκίες στις σύντομες ανάπαυλες της ζωής. Μιας ελεγειακής ζωής, που την βλέπει κανείς αλληγορικά να αποδίδεται στις υπέροχες ορχιδέες του Γιάννη Νομικού, καθώς σε άλλη του ενότητα διαμορφώνεται επίσης από τις σκηνές των λεωφορίων και των περιθωρίων, ανάμεσα στις απουσίες και στο παρόν, ανάμεσα στην ροή των γεγονότων και στους συρμούς των παραλειπομένων, αλλά και στις αναδρομές της πολυκύμαντης μνήμης που φωλιάζει κι αχνοφαίνεται σε κάποια κατάλοιπα αλλοτινών εποχών, κυρίως όμως στα λαθραία όνειρα του κάθε διαβάτη κι αναχωρητή.
Έζησα 7 ζωές, με σοφούς συμπαραστάτες την απλότητα μου και την επιείκεια σας ....
και τώρα ανασηκώνοντας το ιριδίζον πέπλο του 7 ξανά γεννιέμαι και παίρνω θέση εκκίνησης, αψηφώντας τα 7 κακά που με ακολουθούν όπου κι' αν πάω σαν σκιές, γιατί τώρα γνωρίζω πως το παγόνι μου δείχνει δυναμικά το δρόμο που μόνο μια γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει!
Trailer: https://youtu.be/R7jG7Clq67A
Παίζουν οι: Μελέτης Γεωργιάδης, Γιώργος Χρανιώτης, Ελίζα Σολωμού, Βασιλική Αγγέλη, Σοφία Αλεξανιάν, Φαίη Βακρινού, Φανή Βασιλακοπούλου, Ειρήνη Γκουρνέλου, Κατερίνα Χολή, Μιχαηλία Μουσάκου.
Πληροφορίες:
Studio New Star Art Cinema
Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Αθήνα 112 52
Τηλέφωνο: 2108640054
Facebook page: www.facebook.com/studiioartcinema
1η προβολή, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 18:00
Με ελεύθερη είσοδο
Επικοινωνία: Ζωή Τριανταφυλλίδη,zoi.masoura@hotmail.com
Αν ένα από τα «μαθήματα» της πανδημίας ήταν η βαθιά λαχτάρα και αναγνώριση της ανάγκης για ανθρώπινη επαφή, άλλο τόσο δυνατή υπήρξε και η συνειδητοποίηση της σωτήριας παρουσίας των ζώων- οικιακών και μη- στην καθημερινή ζωή όλων μας. Ξαφνικά και μέσα στην αργή ροή του χρόνου αρχίσαμε να βλέπουμε τις ψυχές τους, όπως εκείνα νιώθουν τις δικές μας ενστικτωδώς από την αρχή της ύπαρξης τους.
Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι εβδομαδιαίες συναντήσεις τριών καλλιτεχνών με στόχο την επικοινωνία και το μοίρασμα των σκέψεων για τη ζωή και την τέχνη όπως αυτές διαμορφώνονταν από τα γεγονότα, έδρασαν ως σανίδα σωτηρίας για την εικαστική τους εξέλιξη και την προσωπική πνευματική ευημερία τους.
Η Μαρία Φιλιππακοπούλου, η Κωνσταντίνα Καραχάλιου και ο Γιώργος Φερέτος ανακάλυψαν κατά τις συζητήσεις τους ότι εκείνη την εποχή δούλευαν τυχαία ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο θέμα, την πολύπλευρη διάσταση της ύπαρξης των ζώων. Από τους προϊστορικούς χρόνους και την μαγική επικλητική τους φύση, στην ευφάνταστη συμβολική τους χρήση ως υποκατάστατα ιδεών και ανθρώπινων χαρακτήρων, στην αγνότητα της ζωής τους στη νατουραλιστική τέχνη, στην παραπομπή στις κοινωνικές τάξεις, στην πολυμορφία τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τα ζώα έχουν υπάρξει συνεχής πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες από τις απαρχές της ανθρωπότητας.
Στο έργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου κυριαρχεί η σχέση των ζώων με το αστικό -και όχι μόνο- περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τοποθετώντας τα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους όπου η ανθρώπινη παρουσία απλά υπονοείται, τους δίνει ρόλο πρωταγωνιστικό και αποκαλυπτικό. Η ύπαρξη τους αποκτά μια ποιητική διάσταση, καθώς μοιάζουν να θέτουν ερωτήματα οικολογικά, υπαρξιακά και φιλοσοφικά μέσα από την απλότητα τους, σαν μικρά Ζεν ποιήματα με τη δύναμη της περιγραφικότητας τους.
Η δουλειά της Κωνσταντίνας Καραχάλιου αντλεί τη θεματική της από οικεία στιγμιότυπα της καθημερινότητας, εικόνες που συχνά περνούν απαρατήρητες είτε λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, είτε λόγω της πλήρους ενσωμάτωσης τους στο συνηθισμένο οπτικό τοπίο μας. Τα περιστέρια συμβολίζουν για την καλλιτέχνιδα τον ξεχασμένο παρατηρητή της πόλης, τον flâneur που κινείται αθόρυβα, αλλά είναι παρών παντού, ταυτόχρονα ως αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων και στοιχείο του αστικού ιστού.
Στα έργα του Γιώργου Φερέτου τα ζώα εμφανίζονται ως ψυχολογικές ερμηνείες της ανθρώπινης υπόστασης. Η αφετηρία της μυθοπλασίας των έργων του έχει τις ρίζες της στη μυθολογία, τις θρησκείες και εν γένει την αρχετυπική σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Ενσαρκώνοντας την πολλαπλότητα της φύσης, παραπέμπουν και στην πολυπλοκότητα του ανθρώπου, την ηθική, τη συνείδηση, τα ένστικτα, τη βαθιά του εξάρτηση από το ζωικό κόσμο για τη φιλοσοφική αντιμετώπιση του νοήματος της ζωής.
Βασιλική Βαγενού|Ιστορικός τέχνης
Η έκθεση ξεκινάει την Τρίτη 11 Μαίου
Διάρκεια Έκθεσης: 11 Μαίου - 28 Μαίου 2022
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
ΤΡΙΤΗ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 17.30 - 21.00 ΣΑΒΒΑΤΟ: 12.00 - 17.00
Gallery artshot Sophia Gaitani
Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311 artshotgallery11@gmail.com
www.artshotgallery.com
Η Μαριέλα Κωνσταντινίδου σπούδασε εικαστικά στο Παρίσι, (U.C.A.D Union Centrale des Arts Decoratifs) και στην πορεία της "δημιούργησε" σε πολλούς τομείς εφαρμοσμένων τεχνών με βασική ενασχόληση τη διδασκαλία της ζωγραφικής από το 1993.
Σημαντικός σταθμός είναι η συνεργασία της με το MDA Hellas (2000 μέχρι 2008) ως υπεύθυνη εργαστηρίου ζωγραφικής ατόμων με κινητικές αναπηρίες.
Το 2009 δημιούργησε κάτι μοναδικό για τον Ελληνικό χώρο, το «Εικαστικό Καφενείο» μέσα από το οποίο διδάσκει ζωγραφική (πολλά και διαφορετικά προγράμματα) μέσω διαδικτύου.
Πρόσφατα συνεργάζεται με την Airbnb προσφέροντας εμπειρίες ζωγραφικής στους δρόμους της Αθήνας.
Έχει πάθος με τη μετάδοση της γνώσης και πιστεύει ότι μπορούμε όλοι να μάθουμε να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη, όπως ακριβώς όλοι μαθαίνουμε να γράφουμε.
Για το λόγο αυτό δημιουργεί συνεχώς σεμινάρια που είναι μικροί και ολοκληρωμένοι κύκλοι μαθημάτων που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά.
Όλα τα προγραμματισμένα σεμινάρια γίνονται σε επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα.
Εάν μένετε στην επαρχία μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια διαδικτυακά (με γραπτές οδηγίες και βίντεο)
Επιλέξτε λοιπόν το σεμινάριο ή τα σεμινάρια που σας ενδιαφέρουν και δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.
Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα λάβετε στο email σας αναλυτικές πληροφορίες, τον τόπο και την ωρα της συνάντησης, τα υλικά που θα χρειαστείτε.
Διάρκεια:
Μονοήμερο σεμινάριο : Διάρκεια 3 ώρες (11:00 πμ. Με 2:00 μμ.)
Διήμερο σεμινάριο: Διάρκεια 6 ώρες (11:00 πμ. Με 2:00 μμ. και τις δύο μέρες)
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 8 Μαΐου / Ζωγραφική με καφέ
Ποιος σας είπε ότι ο καφές είναι μόνο για να τον πιούμε;; Μπορούμε κια να ζωγραφίσουμε με αυτόν! Μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική τόσο σαν υφή όσο και σαν αποτέλεσμα.
Κυριακή 15 Μαΐου / Δημιουργική ακουαρέλα
Παιχνίδια με το χρώμα και το νερό, 3 διαφορετικές τεχνικές με αναπάντεχα και πολύ δημιουργικά αποτελέσματα. Θα σας καταπλήξει!
Κυριακή 22 Μαΐου / Εικαστική ματιά στην αρχιτεκτονική του τοπίου
Κάθε τοπίο γύρω μας είτε αστικό είτε φυσικό έχει μια δομή και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα τα ανακαλύψουμε παρέα και θα δούμε πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ένα άκρως εικαστικό αποτέλεσμα.
Κυριακή 29 Μαΐου / Το χρώμα της Αθήνας
Εάν κοιταξουμε την Αθήνα από ψηλά, διακρίνουμε μπετόν και ένα ακαθόριστο γκρι. Εάν την παρατηρήσουμε από κοντά διαπιστώνουμε πόσο πολύχρωμη μπορεί να είναι!
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Ιουνίου / Ταξιδιωτικό ημερολόγιο - Οδοιπορικό
Θα περπατήσουμε στους δρόμους της Αθήνας και θα καταγράψουμε τις εμπειρίες μας εικαστικά. Ιδανικό σεμινάριο για να μάθετε να ταξιδεύετε ελαφριά και να δημιουργείτε αναμνήσεις από τα ταξίδια και τις διακοπές σας.
Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου / Δημιουργική έκφραση
“Τα δέντρα” Το πράσινο είναι ένα από τα πιο δύσκολα χρώματα και τα δέντρα παρουσίαζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στη ζωγραφική καθώς το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Ελάτε να δημιουργήσουμε τις μορφές τους!
Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες:
Email: mariela663@gmail.com
Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και το PROJECT 2 ATHENS παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Digital Art, A New World» και σας προσκαλούν στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 18.00 στο THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Η έκθεση «Digital Art, A New World» που παρουσιάζει την δουλειά 28 καλλιτεχνών και πάνω από 80 έργα τέχνης είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή τέχνη και περιλαμβάνει ψηφιακά κολλάζ, βίντεο, animation, έργα επαυξημένης πραγματικότητας, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και ψηφιακή μουσική.
Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλλει την ευρεία χρήση ψηφιακών μέσων στην τέχνη σήμερα, την μεταβολή στην αισθητική και παρουσίαση που επιτελείται από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ψηφιακή τεχνολογία στην διάδοση, χρήση και απόκτηση της τέχνης σήμερα. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν δυο διαλέξεις με θέμα την ψηφιακή τέχνη και τις νευροεπιστήμες και την χρήση της τεχνολογίας των NFTs στην τέχνη σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις διαλέξεις θα ανακοινωθούν σύντομα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αντωνόπουλος Μιχάλης, Γερολυμάτου Άννα, Γρυλλάκη Νίκη, Ηρωίδου Αντωνία, Katsiaficas Diane, Κούρτη Μαγδαληνή, Κρυωνίδης Νίκος, Λιαρού Σοφία, Μελή Άννα, Μουζακίτη Γιολάντα, Μουζακίτη Φιόνα, Μπαραμπούτης Άρης, Μπούρμπου Μαρία, Μπρισνόβαλη Αγγελική, Μπρουσκομάτης Θόδωρος, Πανταζή Δέσποινα, Πέτρου Σούλα, Πιτσιρή Γιώτα, Σπύρου Βασιλική, Συρογιάννη Πηνελόπη, Σχετάκη Ελένη, Τσεκούρα Αιμιλία, Τσιάρα Μάρθα, Τσιστράκη Στέλλα, Τσίτσελα Κατερίνα, Φερεντίνου Βούλα, Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία. Ομιλητές: Δρ. Πωλίνα Ζιώγα, Ανδρέας Σταματίου
Επιμελήτριες: Δέσποινα Σταύρου, Φιόνα Μουζακίτη, Ιστορικός Τέχνης
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!
THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens:
Μητροπόλεως 74, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3428511, 6944637697
Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου από 18.00 έως 22.00
Μητροπόλεως 74, 10563, Πλάκα, Αθήνα,
Mail: konstadina@europeanarch.eu
Τηλέφωνο: +30 210 342 8511 - Fax: +30 210 342 8512 –
www.contemporaryspaceathens.com
Διάρκεια έκθεσης: 5/5/2022 – 15/5/2022
Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 - 19.00
Επικοινωνία :
Project 2 Athens: Δέσποινα Σταύρου: 6937281839, Φιόνα Μουζακίτη: 6944637697, e-mail: project2art@yahoo.com
Σημείωση: Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον covid-19.