Πόσο ευτυχισμένο μπορεί να κάνει ένα παιδί ένας σταλακτίτης;
Πώς δύο μικρά κορίτσια μπορούν να γίνουν φίλες, χωρίς να μιλούν την ίδια γλώσσα;
Στο κάστρο Ανανούρι έμεναν ευγενείς ή αγενείς;
Γιατί στην Τιφλίδα έχουν παντού διαβάσεις;
Τι δουλειά έχει μια γιαγιά με τσεμπέρι στο αυτοκίνητο της οικογένειας;
Πού βρίσκεται το χωριό Μελιτζάνα;
Και τελικά, η Γεωργία έχει τέλεια resorts για σκι;
Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τα δύο ολοκαίνουρια επεισόδια του “Traveling with Kids” που αποτελούν το τελευταίο μέρος του οδοιπορικού της πιο ταξιδιάρικης ελληνικής οικογένειας (aka των δημιουργών του “Traveling with Kids”) σε Αρμενία και Γεωργία, το Πάσχα του 2019. Τότε, δηλαδή, που ο COVID-19 ήταν άγνωστη λέξη και στα εδάφη της Αρμενίας επικρατούσε ειρήνη.
Δεύτερη στάση: Γεωργία Η μαμά Μαρία Βρανοπούλου (@mariavran), ο μπαμπάς Θοδωρής Αναγνωστόπουλος (@theoanagno), με συνοδοιπόρους τον 8,5 ετών Αλέξανδρο και την 2,5 χρονών Μαριάννα, φτάνουν οδικώς στην Γεωργία. Συνεχείς εναλλαγές στο σκηνικό, καθώς διασχίζουν την Αρμενία και οδηγούν προς τον Βορρά, στα σύνορα με τη Ρωσία. Χιονισμένες βουνοκορφές η μια μετά την άλλη ζωγραφίζουν ένα τοπίο πανέμορφο, σ’ όλη τη διαδρομή προς την περιοχή του όρους Καζμπέκ, στην οροσειρά του Καυκάσου. Εκεί όμως, μαζί με το υψόμετρο, αυξάνεται επικίνδυνα και ο πυρετός της μικρής Μαριάννας. Άμεση επιστροφή στην Τιφλίδα, λοιπόν, προς εύρεση παιδιατρικής κλινικής. Θα έχει happy end αυτό το οδοιπορικό; Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Το να ταξιδεύει κανείς με παιδιά είναι μαγικό, αλλά όχι πάντα εύκολο...
Δείτε την οικογένεια να… …διασχίζει οδικώς την Αρμενία με προορισμό την Γεωργία https://www.youtube.com/watch?v=suGaDfAW1Cg&t=196s&ab_channel=Travelingwithkids
… φτάνει και ν’ ανακαλύπτει την Γεωργία https://www.youtube.com/watch?v=slwLRMp7Jzc&t=5s&ab_channel=Travelingwithkids
Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο, κάντε like και εγγραφή στο “Traveling with Kids” για να μην χάνετε κανένα από τα ταξίδια της Μαρίας, του Θοδωρή, της Μαριάννας και του Αλέξανδρου.
Ποιοι είναι οι γονείς;
O Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό, ενώ έχει διεθνή δράση. Από το 2013 έως το 2017 ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Το 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για το Climate Reality Project. Ο Θοδωρής έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες και στις έξι Ηπείρους.
Η Μαρία Βρανοπούλου εργάζεται ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων σε θέματα εκπαιδευτικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας, ψυχολογίας κλπ, ενώ έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες. Ξεκίνησε να ταξιδεύει από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακολουθούσε τον πατέρα της, επίσης ιστορικό, στα οδοιπορικά που σχεδίαζε και έγραφε, «Στον άγνωστο εκτός Ελλάδος Ελληνισμό». Μάλιστα ανήκε στην πρώτη ελληνική αποστολή που είχε φτάσει στη φυλή των Καλάς στο Πακιστάν, το 1992, μια φυλή που περήφανα διακήρυττε πως κατάγονταν από τους στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου.
Η απεραντοσύνη της ομορφιάς του Αιγαίου περιλαμβάνει νησιά που μαγνητίζουν βλέμματα και εικόνες που στιγματίζουν τις διακοπές μας, που ακόμα και εν μέσω COVID-19, παραμένουν μέσα διαφυγής από την καθημερινότητά μας.
Προτιμώ το Αιγαίο και προτιμώ τα νησιά του με τη συνήθως άγρια, άγονη ή ημιάγονη ομορφιά τους, τον ήλιο και το λευκό κυρίαρχο χρώμα τους που σε συνδυασμό με το απέραντο γαλάζιο, γαλαζοπράσινο ή μπλε του Αιγαίου θυμίζουν ότι ζούμε στον Παράδεισο ή μάλλον σε μια χώρα που περιλαμβάνει εικόνες από όλες τις χώρες του κόσμου και τελικά μια χώρα που όποιος θεός τη δημιούργησε, την είχε πρότυπο, όταν δημιουργούσε τις άλλες.
Μέσα σε αυτή την απεραντοσύνη του λευκογάλανου Παράδεισού μας υπάρχει η ΣΙΦΝΟΣ. Ένα νησί που χαρακτηρίζεται από τις όμορφες και ήρεμες παραλίες του, την αρχοντιά ορισμένων οικισμών της και το πιο βασικό την ευγένεια των κατοίκων της.
Πρώτη επαφή με τη Σίφνο είναι το λιμάνι της, οι Καμάρες. Λιμάνι με πεντακάθαρα νερά, με οργανωμένη παραλία που όπως όμως όλες οι παραλίες της έχει χώρο για όσους δεν προτιμήσουν τις ξαπλώστρες. Μαγαζιά αρκετά για όλα τα γούστα καθώς και καταστήματα με τα καθιερωμένα μικρά ενθύμια, εκείνα που είτε ως κούπες είτε ως μαγνητάκια, μας θυμίζουν ξαφνικά μετά από χρόνια, ότι έχουμε επισκεφτεί το νησί και λες και κάποιος μας υπνωτίζει αρχίζουν τα χείλη μας, όταν φέρνουμε την κούπα σε αυτά ή η πόρτα του ψυγείου, χαζεύοντας το μαγνητάκι να ξετυλίγουν όσα περάσαμε, όσα ξέχασαμε, όσα θέλουμε ή δε θέλουμε να θυμόμαστε.
Στις Καμάρες και στο σημείο πολύ κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται το ξενοδοχείο που έμεινα, το ξενοδοχείο DELFINI - www.hoteldelfini.gr και το οποίο, όπως και πολλά άλλα στο νησί ευτυχώς, είναι φιλικό προς τα κατοικίδια, ΕΔΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ότι γενικά το νησί είναι φιλικό προς τα κατοικίδια, χωρίς να σημαίνει ότι πάντα μπορεί να υπάρχουν κι εξαιρέσεις, αφού μία κυρία, μόνιμη κάτοικος του νησιού, φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού ένα γατάκι ολίγων ημερών που το βρήκε στον κάδο σκουπιδιών. Όμως πέρα από το γεγονός αυτό, δεν εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους σχετικά με κατοικίδια ζώα. Ακόμα και οι άνθρωποι στα ΚΤΕΛ ήταν φιλικοί προς αυτά, ΟΠΟΤΕ Η ΣΙΦΝΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΟΝΤΟΥΣ από αυτήν την άποψη, για να την επισκεφτείς.
Επιστρέφοντας στη διαμονή μου, το ξενοδοχείο ήταν πεντακάθαρο, το δε δωμάτιο είχε απίστευτη θέα προς το λιμάνι και το Αιγαίο.
Σε περίπτωση που δε θέλετε να μείνετε στο λιμάνι, σε περίπτωση που δεν έχετε αυτοκίνητο, όπως εγώ και εξαρτάστε αρκετά έως πολύ από τη συγκοινωνία του νησιού, προτείνω να μείνετε στον ΑΡΤΕΜΩΝΑ, εκεί που είναι και η αφετηρία των ΚΤΕΛ. Αν έχετε αυτοκίνητο, ένα πολύ ωραίο σημείο, όχι πολύ μακριά, αλλά ούτε και πολύ κοντά προς τα άλλα σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε στο νησί είναι το ΒΑΘΥ που θα σας καταπλήξει σαν κόλπος και θα σας γαληνέψει. Υπάρχει πάντα και ο κοσμοπολίτικος ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ, αλλά να πω την αλήθεια το ΒΑΘΥ με εντυπωσίασε περισσότερο, αν και υπάρχει συγκοινωνία ανά τρίωρο η οποία τέλη Αυγούστου σταματούσε περίπου 9μ.μ.
Αν έχετε αυτοκίνητο, μπορεί να ακούσετε τους νησιώτες να λένε ότι η Σίφνος είναι μικρό νησί, όμως είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ νησί λόγω των πολλών σημείων που πρέπει να επισκεφτείς και να εντυπώσεις σαν εικόνα ή σαν φωτογραφίες στο κινητό σου ή στη φωτογραφική σου μηχανή. Οι αποστάσεις είναι μικρές μεν, αλλά οι δρόμοι είναι στενοί και αρκετά επικίνδυνοι, οπότε φρόντισε να είσαι καλός οδηγός και υπομονετικός. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να νοικιάσεις αυτοκίνητο που φαντάζουν αστραφτερά από την καθαριότητα στα γραφεία ενοικιάσεων και στους δρόμους του νησιού. Η ΣΙΦΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΝΗΣΙ.
Επίσης, είναι και η πατρίδα του Τσελεμεντέ και φημίζεται για τα φαγητά της. Δε θα πω ότι εντυπωσιάστηκα, αλλά σίγουρα έφαγα σπιτικά γεμιστά που τα ήθελα πολύ.
Τέλος, είναι και το νησί με τις περισσότερες εκκλησίες που θα συναντήσεις και στα πιο απίθανα μέρη. Μήπως πρέπει να κοιτάξουν οι Σίφνιοι τον οργανωμένο θρησκευτικό τουρισμό, προκειμένου να έχουν κόσμο και σε άλλες χρονικές περιόδους, εκτός της καλοκαιρινής; Το σίγουρο είναι ότι και να μην πιστεύεις, αυτή η πίστη μέσα από την οποία έχουν χτιστεί όλες αυτές οι εκκλησίες, δίνουν τη δύναμη στο νησί να αντέχει κάτω από τον ήλιο, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, να αντιμετωπίζει τα «κύματα» κάθε εποχής και να χαρίζει το χαμόγελο που χρειάζονται οι παραθεριστές του, για να αντέξουν τον χειμώνα της ρουτίνας και της καθημερινότητας.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΣΙΦΝΟ και πιο συγκεκριμένα:
- Στις Καμάρες, το λιμάνι, να φάτε στη ΜΕΡΟΠΗ - www.facebook.com/MeropiKamares/ και στο DA CLAUDIO -www.facebook.com/groups/232744444658/, να παραγγείλετε βάφλα με παγωτό στο PIPIS CAFE - www.facebook.com/pages/category/Cafeteria/Pipis-Cafe-1275271582513741/ και να αποφύγετε τα σουβλάκια του ΑΒΛΕΜΟΝΑ που «χάλασαν» για κάποια ώρα την εικόνα του νησιού.
- Κάντε βόλτα στα στενά του Αρτεμώνα και αφήστε να σας συνεπάρουν οι εικόνες των αρχοντόσπιτων του και φυσικά οι γεύσεις των γλυκών στο ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ - www.facebook.com/pages/category/Dessert-Shop/Kitrino-podilato-patisserie-1111475602202662/. Μην ξεχάσετε στην πλατεία του Αρτεμώνα να φάτε στο ΛΙΟΤΡΙΒΙ - www.facebook.com/toliortivi.sifnos/
- Επικεφτείτε για μπάνιο το ΒΑΘΥ και φυσικά, όσον αφορά φαγητό θα πάτε στο ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ - www.facebook.com/ManolisTavernaSifnos/
- Θα ανεβείτε φυσικά στο ΚΑΣΤΡΟ, θα φωτογραφηθείτε ή θα φωτογραφήσετε το εκκλησάκι των ΕΠΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ και πριν φτάσετε σε αυτό, δεξιά σας θα δείτε εικόνες από τοπία άλλων χωρών, αλλά όπως προανέφερα, οι άλλες χώρες μας αντέγραψαν
- ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ από ζαχαροπλαστεία του νησιού και ενθύμια και τοπικά προϊόντα από το ΣΙΦΑΝΤΟ - www.sifanto.com/ στις Καμάρες
- Υπάρχει για βραδινή βόλτα και το ΣΤΕΝΟ στην Απολλωνία που δε με εντυπωσίασε, αλλά γούστα είναι αυτά!
Και όπως ανέφερα και θα αναφέρω συνέχεια, πάρτε μαζί σας τον τετράποδο φίλο σας. Η ΣΙΦΝΟΣ δε θα σας απογοητεύσει!!!