ΛΙΖΑ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ ΜΕΡΛΙΝ | LIZA VASILATOU MERLIN
ΛΙΖΑ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ ΜΕΡΛΙΝ | LIZA VASILATOU MERLIN
3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 3rd week
ΜΑΙΡΗ ΤΡΙΒΙΖΑ | MARY TRIVIZA
ΜΑΙΡΗ ΤΡΙΒΙΖΑ | MARY TRIVIZA
3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 3rd week
ΜΑΡΙΤΑΣΑ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ | MARITASA TSIMPLAKI
ΜΑΡΙΤΑΣΑ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ | MARITASA TSIMPLAKI
3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 3rd week
ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ | EVITA KANELLOU
ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ | EVITA KANELLOU
3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 3rd week
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΪΚΑΣ | KOSTAS KOIKAS
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΪΚΑΣ | KOSTAS KOIKAS
4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 4th week
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ | CHRISTOS KONSTANTINOPOULOS
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ | CHRISTOS KONSTANTINOPOULOS
4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 4th week
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΤΖΙΔΗΣ | PANAYIOTIS GIATAGANTZIDIS
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΤΖΙΔΗΣ | PANAYIOTIS GIATAGANTZIDIS
4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 4th week
ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ | HARIS PAMFILIS
ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ | HARIS PAMFILIS
4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ | 4th week

My Heaven | Art Group Exhibition @ AQUA GALLERY / SANTORINI by #Rest@rt

Ο όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων Aqua Vista Hotels, επενδύοντας στον Πολιτιστικό Τουρισμό, δημιούργησε μαζί με την πλατφόρμα #Rest@rt, έναν σύγχρονο χώρο Τέχνης που βραβεύτηκε για το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ.

My Heaven | Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση για την Aqua Gallery @ Art Hotel (Πύργος, Σαντορίνη) και το #Rest@rt

Στην τρίτη έκθεση που διοργανώνει η ομπρέλα πολιτιστικών δράσεων #Rest@rt στην Aqua Gallery της Σαντορίνης, παρουσιάζονται από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, έργα 30 γνωστών εικαστικών καλλιτεχνών σε ένα concept του Δημήτρη Λαζάρου.

Στην έκθεση που έχει τίτλο “My Heaven” παρουσιάζουν έργα τους οι εικαστικοί:

Μαρία Ανδρέου, Γιώργος Ανδρούτσος, Αντώνης Αντζουλίδης, Έλενα Αντωνίου, Μάγδα Αποστόλου, Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Παλίντα Γεωργουλάκου, Εύα Διβάρη, Λεωνίδας Καμπανάκης, Εβίτα Κανέλλου, Αγγέλα Καράλη, Μιχάλης Κευγάς, Χρήστος Κονταρούδης, Σοφία Rose Κοσμίδου, Παναγιώτα Κορωνιού, Μαρικίτα Μανωλοπούλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Νίκη Μιχαηλίδου, Άσπα Παπαλεξανδρή, Σέργιος Παππάς, Νάντια Ράπτη, Αφροδίτη Σεζένια, Νίκος Σιαλάκας, Κατερίνα Σορούλα, Σοφία Σταύρου, Κωνσταντίνος Τζαλαλής, Γιάννης Τζομάκας, Ιωάννα Τ.,  Στάθης Φώτης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος

Ο δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής Τάσος Πέτσας, με επιτυχίες σε Ελληνικά και διεθνή charts, επιμελήθηκε το Video παρουσίασης των έργων της έκθεσης, δημιουργώντας παράλληλα την ομότιτλη instrumental σύνθεση «My Heaven».

Οι 30 καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα στα οποία να αποτυπώνεται η προσωπική τους προσέγγιση για μια κατάσταση γαλήνης. Παρουσιάζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τον παράδεισο τους.

Ο Δημήτρης Λαζάρου αναφέρει:

«Ο Παράδεισος είναι ένας ιδεατός τόπος. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολλών θρησκειών. Στην αρχαιότητα υπήρχαν τα Ηλύσια Πεδία, με ολάνθιστους κήπους, όπου επικρατούσε αιώνια άνοιξη, χαρά και ομορφιά. Ταυτόχρονα ο Παράδεισος αποτελεί και το μέρος που αναζητά η ανθρώπινη ψυχή την απόλυτη ίσως ευτυχία. Κάθε χώρος μέγιστης ικανοποίησης είναι σήμερα ένας παράδεισος. Το σπίτι μας, ένα τοπίο, αγαπημένα πρόσωπα, χρώματα, οτιδήποτε μας αγγίζει και μας κάνει να αγγίζουμε την ευτυχία μπορεί να είναι ο δικός μας Παράδεισος. Ένα κομμάτι του ή και ολόκληρους παραδείσους θα αγγίξουμε και θα νιώσουμε μέσα από τα έργα σύγχρονων εικαστικών, γιατί ο Παράδεισος μπορεί να μην είναι μόνο τοπικός προσδιορισμός αλλά και τρόπος προσέγγισης του μυστηρίου που περιβάλλει την ανθρώπινη ψυχή.»  

Ο όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων Aqua Vista Hotels, επενδύοντας στον Πολιτιστικό Τουρισμό, δημιούργησε μαζί με την πλατφόρμα #Rest@rt, έναν σύγχρονο χώρο Τέχνης που βραβεύτηκε για το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργείας του.

Το  #Rest@rt - ο μόνος κεντρικός συντονιστικός φορέας που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, συνεχίζει να προβάλλει τις δουλειές των Ελλήνων καλλιτεχνών, αξιοποιώντας τα πολυτελή καταλύματα των δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών.

Η πλατφόρμα, στα ξενοδοχεία που συνεργάζεται, διοργανώνει και παρουσιάζει εικαστικές εκθέσεις -ζωγραφική, γλυπτική, video art, installations, performing- μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, χοροθέατρο, βραδιές ποίησης και άλλα αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα, αποτελώντας αξιόπιστο εργαλείο Πολιτιστικής διαχείρισης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ.

#Rest@rt Managing Director - Κέλλυ Αθανασιάδου 

https://www.facebook.com/restartcontemporary/

http://www.aquavistahotels.com/

«Κάλαϊς» | Ομαδική εικαστική έκθεση | 19 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2018 @ Dépôt Αrt gallery

«Κάλαϊς» | Ομαδική εικαστική έκθεση | 19 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2018 @ Dépôt Art gallery

Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

και ώρα 8 μ.μ. έως 11:00 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα :

«Κάλαϊς»

Η έκθεση διαρκεί από 19 Ιουνίου έως  30 Ιουνίου 2018

Την έκθεση επιμελούνται ο ιστορικός Τέχνης κι Eπίκουρος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης και η ιστορικός Tέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

66 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση την Ελληνιστική λέξη «Κάλαϊς» από την οποία προέρχεται η λέξη «γαλάζιος».

Κάλαϊς (πολύτιμος λίθος χρώματος τυρκουάζ) [ρήμα: καλαΐζω > μετοχή: ο καλαΐζων > γαλαΐζων > γαλάζιος]

Έχοντας κάθε χρώμα τη δική του ψυχολογική ερμηνεία και συμβολισμό πρέπει να επισημανθεί ότι:

Το ΤΙΡΚΟΥΑΖ συμβολίζει την εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και την απέχθεια στους περιορισμούς ή την καταπίεση. Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου.

Το ΓΑΛΑΖΙΟ είναι το χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αρμονίας και της ηρεμίας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τα πάθη.

Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης  και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης στο κείμενό του «ΚΑΛΑΪΣ: ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΕΝΘΗΣ» σημειώνει:

«ΚΑΛΑΪΣ: γλαυκοπράσινος χρυσοφυὴς ουρανός και σμαραδόχρους θάλασσα, μήτρα που γεννά αέναα τον πολυπλάνητα και περιπαθή Ἐλληνα ποιητή. Η κυανίζουσα αυτή μήτρα τον πλαστουργεί και τον ανδρώνει, ωθώντας αυτὸν πρὸς την σισύφεια ατραπό, τὴν ουρανόχρου θύρα που οδηγεί στὴν απειρία της ζωής.

ΚΑΛΑΪΣ: γαλαζοπράσινοι ανεμόδαρτοι αιγιαλοὶ καὶ σμαραγδένιοι ανεμοφυείς βράχοι, είναι η φωνή η οποία καλεί τον καλλιτέχνη, καλεί σε σύναξη όλους όσους αποδέχονται ταπεινά την Αλήθεια του καλλιτέχνη, του πλάνητα ανθρώπου που δεν γνωρίζει Ιθάκη.

ΚΑΛΑΪΣ: χαλκόχρυση γη και γλαυκόχροες υδάτινες πηγές ορίζουν το άδηλο καὶ γαλαζόμαυρο μέλλον του δημιουργού. Κυανωπός ο δρόμος του, σε εύφορους λειμώνες, συμφυείς με ουρανομήκη πέρατα. Το γλαυκό του βλέμμα, θολό σαν φαιογάλανη ομίχλη, στρέφεται πρός την χαλκίνη πύλη, την έξοδο προς τους ιερούς τόπους του Ουρανού.

ΚΑΛΑΪΣ: κυανίζουσες νεφέλες και ουρανόχρους υετός δροσίζει τώρα την ψυχή του, τον κόσμο που αυτός έπλασε, ερήμην του ιδίου. Σταγόνες διάφανες χρυσοειδείς, από χαρίσματα και θεία δώρα, προσπίπτουν στα γλαυκά του χέρια, τα χέρια εκείνα που ορίζουν τα πέρατα του κόσμου, τά πέρατα της σκέψης μας.

ΚΑΛΑΪΣ: γλαυκωπό το γάλα μικρής θεραπαινίδος και σίτος χρυσοϋφής θρέφει ακόμη τον δημιουργό, γαλαζόμαυρο πλέον από τα πολυειδή τραύματα στο κυανό του σώμα. Αλλά αυτός φέρει αιγίδα βαθυκύανη αλλά και παυσίλυπο, καθώς βαδίζει πρὸς το σισύφειο τέλος του, προστατευμένος.

ΚΑΛΑΪΣ: κυανίζει τώρα το ουρανόπεμπτο έμβλημα, γαλανόλευκος είναι τώρα η σμύρνα στο φωτοειδές σάβανο του Ποιητή, κεντημένο από τὴν αγάπη κυανόαιμων και γλαυκοπρόσωπων αγγέλων. Γλαυκόχροο το νερό στον κύαθο. Μέλλει να γίνει χρυσή σπονδή στὴν ποιητική του μήτρα, στον τόπο τούτο που τον γέννησε, συνώνυμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.»

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Christina Pancess // Eleni Gkinosati // Evi Kirma // Hanna Schibel // Nina Aspeta // Sonke // Victor Bakker // Αντώνης Αντζουλίδης // Έλενα Αντωνίου // Μαρία Αποστόλου // Σταύρος Αποστόλου // Μαρία Αργυρακοπούλου // Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη // Κωνσταντίνος Βαφειάδης // Κωνσταντίνος Βερούτης // Ήβη Γαβριηλίδη // Αντρέας Γαβριλιάδης // Παλίντα Γεωργουλάκου // Μίνα Γκελντή // Μανταλένα Γκινοσάτη // Βερονίκη Δαμιανίδου // Δικαία Δεσποτάκη // Τάσος Δήμος // Εύα Διβάρη // Τάνια Δρογώση // Γεράσιμος Θωμάς // Ευδοκία Θωμοπούλου // Ιωάννα Τ. // Λεωνίδας Καμπανάκης // Εβίτα Κανέλλου // Κατερίνα Καρακατσάνη // Σπύρος Καράμπελας // Ιωάννα Καρδιακού // Γεωργία Κοκκίνη // Γιώργος Κουβέλης // Ελένη Κύρου Τσακάλου // Νάντια Κωνσταντοπούλου // Κατερίνα Μαυρολέων // Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν // Κωνσταντίνα Μηνά // Μάτα Μπίγαλη // Νίκη Μπίγαλη // Βασιλική Μπλούκου // Μπέττυ Μπογιατζή // Αναστασία Ντόντη // Ειρήνη Παγώνη // Δέσποινα Πανταζή // Σοφία Παπαθανάση // Ευδοξία Παπασάββα // Σμαράγδα Παπούλια // Γιώργος Παρτσινέβελος // Βασίλειος Πάτας // Ειρήνη Πετροπούλου // Νάντια Ράπτη // Νατάσσα Ραχωβίτσα // Δημήτρης Ριμπάς // Μαρία Ρουφάνη // Κώστας Σπηλιωτόπουλος (ERIC COSPI) // Σοφία Σταύρου // Μαίρη Στεφάνου // Γιάννης Τζομάκας // Μαρία Φίλη // Πέγκυ Χαραμή // Αθηνά Χατζή // Κατερίνα Χορταριά // Νάγια Χρυσανθακοπούλου

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 32 σελίδων, ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιμέλεια & κείμενα έκθεσης: :  Κωνσταντίνος Βαφειάδης – Όλγα Λατουσάκη

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας

Η instrumental σύνθεση «Love (Unlimited)», που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.

Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή

Εγκαίνια: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, ώρα 20:00 – 23:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2018

Dépôt Art gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5

106 74 Κολωνάκι Αθήνα

Τηλ επικοινωνίας: 210 3648174

e-mail:info@depotgallery.gr

Facebook:depotgallery.gr

Web site:www.depotgallery.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00

                            Σάββατο 11:00 –15:00

                            Κυριακή κλειστά

                            Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

____________________________________________________

 

Dépôt Αrt gallery (Neofitou Vamva str.5, Kolonaki, Athens) is hosting

on Tuesday 19th of June (20:00 up 23:00)

the art group exhibition

" Calais (Light Blue)"

Duration of the exhibition: 19 June – 30 June 2018

The exhibition is curated by the art historian and assistant professor at the University of Athens Κonstantinos Vafiadis and the art historian Olga Latousaki.

Dimitris Lazarou has the responsibility for the concept, organization and communication of the exhibition.

66 contemporary visual artists present art works of painting, sculpture and photography, inspired by the Hellenistic word Κάλαϊς - Calais (turquoise gemstone) from which became the Greek word Γαλάζιος - Galazios which means Light Blue.

Having each colour its own psychological interpretation and symbolism, it should be noted that:

TIRCUAGE symbolizes introversion, rebirth, progress, humanity and resignation to limitations or oppression. It is a colour that expresses the pure heart, freshness while encouraging clear and honest communication. More generally, it is the best ally of knowledge and information as it strengthens the exploration of the mind.

LIGHT BLUE is the colour of heavenly consciousness, harmony and tranquility. It symbolizes immortality, mind, revelation, wisdom, piety, and coldness. It also represents learning and healthy emotions while it favors knowledge. It strengthens devotion, stability, generosity, faithful friendship and measured life. It has calming properties and soothes the passions.

Art historian and Assistant Professor at the University of Athens Konstantinos Vafiadis in his text, titled "Calais: Womb of the world resourceful and mournful" notes:

“CALAIS: Bright bluegreenish, goldsprouting heaven and emeraldlike sea, womb that gives perpetual birth to the wandering and passionate Greek Poet. This bluish womb moulds him into a man thrusting him towards a Sisypfian rough passage, the skycoloured gate that leads to the infinity of Life.

CALAIS: bluegreenish , wuthering coasts and emerald windsprouting rocks, is the voice that summons the artist , invokes to a gathering those who accept humbly the Truth of the artist, of the wandering man who doesn’t know “Ithaki”.

CALAIS: Coppergolden soil and lightbluish aquatic springs define the latent, darkblue future of the creator. Bluish is this path, toward fruitful fields simultaneously growing with heavenly endings. His bluish blurred gaze like a darkblue mist, turns itself to the copper gate, the exit towards the sacred places of Heaven.

CALAIS: bluish clouds and heavenly coloured rain now cools his soul, the world that he, created himself in absentia. Transparent golden drops, from gifts and divine presents, fall onto his light blue hands, those hands that determine the limits of the world, the limits of our thought.

CALAIS: bluish is the milk of the little handmaiden and goldentexture wheat which nourish the creator, already darkblue from the polymorphous wounds on its blue body. Nevertheless he carries a dark red and sorrow reducing auspices, as he walks protected towards his sisyphian end.

CALAIS: It is becoming bluish now the heavenly sent emblem, bluewhite is now the myrrh on the lightbearing shroud of the Poet, embroidered by the love of bluefaced angels. Blue in texture is the water in the cup. It is destined to become the golden libation to his poetic womb, to his birthplace, synonym of the artistic creation.”

The participant artists are:

Christina Pancess // Eleni Gkinosati // Evi Kirma // Hanna Schibel // Nina Aspeta // Sonke // Victor Bakker // Antonis Antzoulidis // Elena Antoniou // Maria Apostolou // Stavros Apostolou // Maria Argyrakopoulou // Eleni Sameli Varouxaki // Konstantinos Vafiadis // Konstantinos Veroutis // Ivi Gabrielides // Andreas Gabriliadis // Palida Georgoulakou // Mina Geldi // Madalena Gkinosati // Veroniki Damianidou // Dikea Despotaki // Tasos Dimos // Eva Divari // Tania Drogossi // Gerasimos Thomas // Evdokia Thomopoulou // Ioanna T. // Leonidas Kabanakis // Evita Kanellou // Katerina Karakatsani // Spyros Karabelas // Ioanna Kardiakou // Georgia Kokkini // Giorgos Kouvelis // Eleni Kyrou Tsakalou // Nadia Konstantopoulou // Katerina Mavroleon // Liza Vasilatou Merlin // Konstantina Mina // Mata Bigali // Niki Bigali // Vassiliki Bloukou// Betty Bogiatzi // Anastasia Ntonti // Eirini Pagoni // Despoina Pantazi // Sofia Papathanasi // Evdoksia Papassava // Smaragda Papoulia // Giorgos Partsinevelos // Vasilios Patas // Irene Petropoulou // Nadia Rapti // Natassa Rachovitsa // Dimitris Rimpas // Maria Roufani // Kostas Spiliotopoulos (ERIC COSPI) // Sofia Stavrou // Mary Stefanou // John Tzomakas // Maria Fili // Peggy Harami // Athina Hatzi // Katerina Chortaria // Nayia Chrysanthakopoulou

The exhibition accompanies a 32-page catalogue, distributed for FREE!

General information for the exhibition:

Curators: Konstantinos Vafiadis – Olga Latousaki

Concept - Organization - Communication: Dimitris Lazarou (repdla@hotmail.com)

Video editor: Tasos Petsas

The instrumental composition "Love (unlimited)" which accompanies the video of the exhibition, is created by Tasos Petsas.

Translations in English: Maria Sirri

Opening: Tuesday, 19th of June| 20:00 - 23:00hrs

Duration:  19th of June  up to 30th of June

Facebook link: https://www.facebook.com/events/176789159829581/

Dépôt Art gallery

Neofytou Vamva str.  5

GR 106 74  Kolonaki, Athens   |    Tel: 210 3648174

e-mail:info@depotgallery.gr   |     Facebook:depotgallery.gr 

Opening Hours :    Tuesday to Friday: 14:00 - 20:00

                             Saturday: 11:00 - 15:00

                             Sunday & Monday closed

ENTRY  IS FREE

η ΤΕΧΝΗ, ο ΕΑΥΤΟΣ μου | the ART, MYSELF @ Dépôt Αrt gallery

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Η instrumental σύνθεση «This life of mine», που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.

Opening night for the Art Group Exhibition "the ART, MYSELF" @ Dépôt Art gallery | Βραδιά εγκαινίων της ομαδικής εικαστικής έκθεσης "η ΤΕΧΝΗ, ο ΕΑΥΤΟΣ μου" @ Dépôt Art gallery

η ΤΕΧΝΗ, ο ΕΑΥΤΟΣ μου - Ομαδική Εικαστική Έκθεση @ Dépôt Art gallery | the ART, MYSELF - Art Group Exhibition @ Dépôt Art gallery

Η αφίσα της έκθεσης | The poster of the exhibition

Η αφίσα της έκθεσης | The poster of the exhibition

Dépôt Αrt gallery (Neofitou Vamva str.5, Kolonaki, Athens) is hosting

on Tuesday 27th of March (20:00 up 23:30)

the art group exhibition

" The Art, Myself "

Duration of the exhibition: 27 March – 20 April 2018

The exhibition is curated by the art historian and assistant professor at the University of Athens Κonstantinos Vafiadis.

Dimitris Lazarou has the responsibility for the concept, organization and communication of the exhibition.

69 contemporary visual artists present art works of painting, sculpture and photography, inspired by the words of the French poet Paul Verlaine: "Art is to be absolutely yourself."

Paul Verlaine is characterized as a purely lyric poet who has marked a transition from romance to the symbolism movement, and is distinguished by the musical effect of his writing, through the use of several secrets of French procreation, such as appearances, assertions and imparisyllabic lyrics.

Art historian and Assistant Professor at the University of Athens Konstantinos Vafiadis in his text, titled "Commentary on Paul Verlaine's Exclusion: Art is to Be Absolutely Yourself" notes:

“Consequently the aphorism of the lyric poet Paul Verlaine (1844 – 1896) “Art is to be absolutely yourself, seems to adopt a view of the same aspect. Nevertheless it reveals ambiguity as it refers to two ancient notions, concerning Representation, absolutely not compatible to each other.

According to the first notion Art is considered to be realized to matter, reference to the Self as a materialistic projection to the exteriority of a nonvisible essence, and thus as a way out (exit) from the walls of an individual consciousness.

In that case the artistic work constitutes a symbolic parallel to the self having a reference relationship, a point without objective but relevant substance.

According to the second – more ancient – notion. Art is the Self in an absolute Sense. In that case the artistic work constitutes a presence, it doesn’t refer to the Self. It is the Self. Thus the artistic work sheds the arbitrary character that is innate in the relationship between phonetics and the meaning and at the same time it establishes itself as objective.

Having all these in mind and within the frame of Paul Verlaine’s symbolic thought the latter seems to support the second notion of the artistic representation as a testimony of the art work. It proceeds even further by equating the art work with the self or rather by substituting and converting the self into the ultimate piece of Art fully independent from the recent manipulating collectiveness.

In that sense the french poet seems to prepare the path that was destined to lead to the “Death of the Art” and later on to the postmodern Situation, innate to the  variations of Conceptual Art – not only to the manipulation of the artistic produce by the “World of Art” since the latter doesn’t do anything else but continuously direct the dominant World of power.”

The participant artists are:

Maria Andreou // George Androutsos // Anna Antarti // Antonis Antzoulidis // Elena Antoniou // Giannis Antonopoulos// Maria Apostolou // Nikos Apostolou // Maria Argyrakopoulou // Eleni Sameli Varouxakis // Liza Merlin Vasilatou //Konstantinos Vapheiadis //Nineta Vretou// Palida Georgoulakou // Anastasia Gkinaki // Giannis Darlamitsos // Tasos Dimos //Elisavet Dionyssopoulou// Tania Drogossi // Stathis Theodoropoulos// Gerasimos Thomas // Ioanna T. // Ioanna Kazaki // Leonidas Kampanakis // Evita Kanellou// Christina Karamanli // Eleni Karatza //Michael Kevgas // Georgia Kokkini // Christos Kontaroudis // Vassilis Kontogeorgos // Marina Koutsospyroy // Evi Kirma // Penny Konstantinou // Grigoris Liatsos // Spyros Lytras // Peny Manavi // Katerina Mavroleon // Konstantina Mina// Niki Michailidou // Stavroula Michalopoulou// Fiona Mouzakiti //  Mata Bigali // Georgia Bliatsou // Vassiliki Bloukou // Simona Nava //  Eirini Pagoni // Despoina Pantazi // George Papadimitriou // Styliani Papathanasiou // Aspa Papalexandri // George Partsinevelos// Maria Pastra  // Eirini Petropoulou // Aikaterini Pouliassi // Nadia Rapti // Natassa Rachovitsa // Katerina Rimpatsiou //  Vicky Samouilidou //Afroditi Sezenia // Katerina Soroula // Sofia Stavrou // Pandora Sofianessa // Konstantinos Tzalalis // John Jomakas // Kerassia Touliatou // George Tsakiris // Katerina Hatzi // Katerina Hortaria // Aristidis Chrysanthopoulos

General information for the exhibition:

Curator: Konstantinos Vafiadis

Concept - Organization - Communication: Dimitris Lazarou (repdla@hotmail.com)

Graphic designer: Giorgos Kastanakis

Video editor: Tasos Petsas

The instrumental composition "This life of mine" which accompanies the video of the exhibition, is created by Tasos Petsas.

Translations in English: Maria Sirri

Opening: Tuesday, 27th of March | 20:00 - 23:30hrs

Duration:  27th of March  up to 20th of April

Facebook link: https://www.facebook.com/events/2089658227987631

Dépôt Art gallery

Neofytou Vamva str.  5

GR 106 74  Kolonaki, Athens   |    Tel: 210 3648174

e-mail:info@depotgallery.gr   |     Facebook:depotgallery.gr 

Opening Hours :    Tuesday to Friday: 14:00 - 20:00

                             Saturday: 11:00 - 15:00

                             Sunday & Monday closed

Due to the Easter holiday period the gallery will be closed from 5th till 11th of April.

 

ENTRY  IS FREE

 

__________________________________________

 

 Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την

Τρίτη, 27  Μαρτίου 2018

και ώρα 8 μ.μ. έως 11:30 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα :

«η Τέχνη, ο Εαυτός μου»

Η έκθεση διαρκεί από 27 Μαρτίου έως  20 Απριλίου 2018

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός Τέχνης κι επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ενώ για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

69 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα (μικρών διαστάσεων)  ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση τα λόγια του Γάλλου λυρικού ποιητή Paul Verlaine: «Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου».

Ο Paul Verlaine (Πολ Βερλαιν) χαρακτηρίζεται ως ένας καθαρά λυρικός ποιητής που σημάδεψε μια μετάβαση από το ρομαντισμό στο κίνημα του συμβολισμού, και διακρίνεται για τo μουσικό αποτέλεσμα της γραφής του, μέσα από τη χρήση αρκετών μυστικών της γαλλικής προσωδίας, όπως τις παρηχήσεις, τις συνηχήσεις και τους ανισοσύλλαβους στίχους.

Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης  και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης στο κείμενο του «Σχόλιο στον αφορισμό του Paul Verlaine: Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου» σημειώνει:

«Είναι πλέον αποδεκτό, ότι κάθε προσπάθεια ορισμού τῆς Τέχνης έμελλε νὰ καταλήξει σε αποτυχία, σε τεχνοκριτικό φιάσκο, εφόσον η Τέχνη συνιστά φαινόμενο άμεσα εξαρτημένο από τον εκάστοτε τρόπο όρασης και ερμηνείας της «πραγματικότητας». Εάν αυτὸ που ονομάζουμε πραγματικότητα, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει (Φύση, Οικονομία, Θρησκεία, Τεχνολογία κ.ά.), δεν είναι άλλο από μια ρητορική κατασκευή, από ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύστημα αξιολόγησης, ταξινόμησης, σημασιοδότησης, θεμελιωμένο στα όρια της ανθρώπινης συνειδητότητας, και όχι έξω από αυτήν, τότε η Τέχνη δεν μπορεί να ορισθεὶ ως ουσία, αλλά ώς προϊόν των απαιτήσεων των ιστορικά διαμορφωμένων (ηγετικών) συλλογικοτήτων. Άλλωστε, στην περίπτωση της Τέχνης, η ουσιοκρατική της αντικειμενικότητα δεν συνδέθηκε ποτέ με την υλικότητα, εγγενή στὸ καλλιτεχνικό έργο.

Είναι προφανές ότι η εν λόγω αντίληψη εμπίπτει στο χώρο της Φαινομενολογίας (τοῦ Maurice Merleau-Ponty), της νεομαρξιστικής Αποδόμησης (Σχολὴ της Φρανκφούρτης) και στο χώρο της Πολιτισμικής Κριτικής (Marcus-Fischer). Ωστόσο, η αμφισβήτηση της ουσιοκρατικής προσέγγισης της Τέχνης, ως υλικής έκφρασης κάποιας αντικειμενικής πραγματικότητας, η οποία υφίσταται ανεξάρτητα από την βούλησή μας και εξω από τα όρια της συνείδησής μας, αποτελεί πράξη αμφίσημη.

Τούτο διότι αν η Τέχνη, είναι παράγωγο των διαρκώς μεταβαλλόμενων αιτημάτων (ιδεολογικών, σημασιολογικών κ.ά.) μιας ιστορικά διαμορφωμένης συλλογικότητας - ή μάλλον του κυρίαρχου Λόγου της εξουσίας που διέπει την συλλογικότητα - τότε η υπόστασή της αντικειμενοποιείται με το συνδετικό υλικό των «δι-υποκειμενικών» αυτών αιτημάτων. Έτσι, η ύπαρξή της, το γεγονὸς της, συγκροτείται από τον εκάστοτε εξουσιαστικό τρόπο όρασης και σημασιοδότησης του κόσμου και των φαινομένων, χωρὶς αυτὸ, εννοείτε, να της προσδίδει ουσιοκρατική σταθερότητα. Είναι το συλλογικὸ προς τι που, στην περίπτωση αυτή, δίνει στην Τέχνη το αντικειμενικό της νόημα. Υπάρχει επειδή εκφράζει, Υπάρχει επειδή ερμηνεύει. Υπάρχει επειδή προπαγανδίζει. Αν τώρα η Τέχνη είναι προϊόν μιας ατομικότητας, περιχαρακωμένης στα δικά της αβέβαια νοηματοδοτικά όρια, ασύνδετης (θεωρητικά πάντα) μὲ τις κυρίαρχες συλλογικὲς ανάγκες, όπως απαιτεί η σύγχρονη, άκριτα φορμαλιστική, τεχνοκριτική, τότε το έργο τέχνης «στερείται» αντικειμενικής (βλ. δι-υποκειμενικής) υπόστασης και μετατρέπεται σε υλική έκφραση μιας συνείδησης αδιάστατης καὶ αχρονικής, εντέλει ανυπόστατης.

Είναι προφανές ότι και στις δύο περιπτώσεις αμφισβητείται το γεγονὸς του έργου Τέχνης ως ανεξάρτητου από την συνείδηση, συλλογική και μή. Κατά συνέπεια ο αφορισμὸς του λυρικού ποιητὴ Paul Verlaine (1844-1896), τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου, φαίνεται να υιοθετεί ομοίου λόγου θεώρηση. Εντούτοις, μαρτυρεί αμφιλογία, καθώς παραπέμπει σε δύο αρχαίες αντιλήψεις περί Αναπαράστασης, διόλου σύμφωνες μεταξύ τους. Σύμφωνα με την πρώτη αντίληψη, η Τέχνη θεωρείται πραγματωμένη στην ύλη αναφορά του Εαυτού, ως υλικὴ προβολή στην εξωτερικότητα μιας μη ορατής ουσίας, εντέλει ως (δι)έξοδος από τα τείχη της ατομικής συνειδητότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλλιτεχνικό έργο συνιστά συμβολικό παράλληλο του Εαυτού με σχέση αναφοράς, ένα σημείο χωρίς αντικειμενική αλλά σχετική υπόσταση. Σύμφωνα με την δεύτερη - και αρχαιότερη - αντίληψη, η Τέχνη είναι ο Εαυτὸς, και δη απολύτως. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλλιτεχνικό έργο συνιστά παρουσία, δεν αναφέρεται στον Εαυτό, είναι ο Εαυτός. Κατά συνέπεια, το καλλιτεχνικό έργο αποβάλλει την αυθαιρεσία που είναι εγγενής στὴν σχέση σημαίνοντος και σημαινομένου και συνάμα καθίσταται αντικειμενικό.

Με αυτά ως δεδομένο, και στο πλαίσιο της συμβολιστικής σκέψης του Paul Verlaine, ο τελευταίος φαίνεται να συντάσσεται με την δεύτερη έννοια της καλλιτεχνικής αναπαράστασης ως δηλωτικής της αλήθειας του έργου Τέχνης. Προχωρεί όμως περαιτέρω, ταυτίζοντας το έργο Τέχνης με τον Εαυτό, ή μάλλον υποκαθιστώντας και μετατρέποντας τον Εαυτό ως το απόλυτο έργο Τέχνης, πλήρως ανεξάρτητου από την εκάστοτε χειραγωγούμενη συλλογικότητα. Και υπ’ αυτή την έννοια ο Γάλλος ποιητής φαίνεται να προλειαίνει τον δρόμο που έμελλε να οδηγήσει στον «Θάνατο της Τέχνης» και εν συνεχεία στην μεταμοντέρνα Κατάσταση – εγγενή στις παραλλαγές της Εννοιολογικής τέχνης - όχι όμως και στην χειραγώγηση της καλλιτεχνικής παραγωγής από τον «Κόσμο της Τέχνης», εφόσον ο τελευταίος δεν πράττει άλλο από το να παροχετεύει διαρκώς τον κυρίαρχο Λόγο εξουσίας.»

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ανδρέου Μαρία // Ανδρούτσος Γιώργος // Αντάρτη Άννα // Αντζουλίδης Αντώνης // Αντωνίου Έλενα // Αντωνόπουλος Γιάννης // Αποστόλου Μαρία // Αποστόλου Νίκος // Αργυρακοπούλου Μαρία // Βαρουξάκη Σαμέλη Ελένη // Βασιλάτου Μέρλιν Λίζα //Βαφειάδης Κωνσταντίνος // Βρετού Νινέτα // Γεωργουλάκου Παλίντα // Γκινάκη Αναστασία // Δαρλαμήτσος Γιάννης // Δήμος Τάσος // Διονυσοπούλου Ελισάβετ // Δρογώση Τάνια // Θεοδωρόπουλος Στάθης // Θωμάς Γεράσιμος // Ιωάννα Τ. // Καζάκη Ιωάννα // Καμπανάκης Λεωνίδας //  Κανέλλου Εβίτα // Καραμανλή Χριστίνα // Καρατζά Ελένη // Κευγάς Μιχάλης // Κοκκίνη Γεωργία // Κονταρούδης Χρήστος // Κοντογεώργος Βασίλης // Κουτσοσπύρου Μαρίνα // Evi Kirma // Κωνσταντίνου Πένυ // Λιάτσος Γρηγόρης // Λύτρας Σπύρος // Μαναβή Πένυ // Μαυρολέων Κατερίνα // Μηνά Κωνσταντίνα // Μιχαηλίδου Νίκη // Μιχαλοπούλου Σταυρούλα // Μουζακίτη Φιόνα //  Μπίγαλη Μάτα // Μπλιάτσου Γεωργία // Μπλούκου Βασιλική // Simona Nava // Παγώνη Ειρήνη // Πανταζή Δέσποινα // Παπαδημητρίου Γιώργος // Παπαθανασίου Στυλιανή // Παπαλεξανδρή Άσπα // Παρτσινέβελος Γιώργος // Πάστρα Μαρία  // Πετροπούλου Ειρήνη // Πουλιάση Αικατερίνη // Ράπτη Νάντια // Ραχωβίτσα Νατάσσα // Ριμπατσιού Κατερίνα //  Σαμουηλίδου Βίκυ // Σεζένια Αφροδίτη // Σορούλα Κατερίνα // Σταύρου Σοφία // Σοφιανέσα Πανδώρα // Τζαλαλής Κωνσταντίνος // Τζομάκας Γιάννης // Τουλιάτου Κερασιά // Τσακίρης Γιώργος // Χατζή Κατερίνα // Χορταριά Κατερίνα // Χρυσανθόπουλος Αριστείδης

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιμέλεια & κείμενα έκθεσης: :  Κωνσταντίνος Βαφειάδης

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώργος Καστανάκης

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας

Η instrumental σύνθεση «This life of mine», που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.

Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή

Εγκαίνια: Τρίτη, 27  Μαρτίου 2018, ώρα 20:00 – 23:30

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2018

Dépôt Art gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5

106 74 Κολωνάκι Αθήνα

Τηλ επικοινωνίας: 210 3648174

e-mail:info@depotgallery.gr

Facebook:depotgallery.gr

Web site:www.depotgallery.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00

                            Σάββατο 11:00 –15:00

                            Κυριακή κλειστά

                            Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

Λόγω της περιόδου του Πάσχα, η gallery θα παραμείνει κλειστή 5 έως 11 Απριλίου. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ