«Bleu blanc rouge d' Art» | Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής που εγκαινιάζει τον Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία | Εγκαίνια: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 5 – 9 μ.μ. @ ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ Πλατεία Κολωνακίου 2, Κολωνάκι | Η έκθεση διαρκεί από 20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019

Για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης και του Κύκλου Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

Η επιμέλεια ανήκει στη Γωγώ Κολυβήρα.

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Bleu blanc rouge d' Art» εγκαινιάζει έναν Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης αφιερωμένο στη Γαλλία.

Περιλαμβάνει πέντε (5) ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της, που θα παρουσιαστούν ως εξής:

20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019: Bleu Blanc Rouge d’ Art

8 Ιανουαρίου έως 12 Ιανουαρίου 2019: Marianne

15 – 19 Ιανουαρίου 2019: Liberté

22 – 26 Ιανουαρίου 2019: Egalité

29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019: Fraternité

Οι εκθέσεις έχουν τις αιγίδες του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Στην πρώτη έκθεση 25 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα επηρεασμένα από τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας, δηλαδή, το μπλε, άσπρο και κόκκινο χρώμα.

Η ιστορία της Γαλλικής σημαίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας (https://gr.ambafrance.org), έχει ως εξής:

Στις αρχές της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης, τα τρία χρώματα ενώθηκαν σε πρώτη φάση υπό τη μορφή μιας κονκάρδας. Τον Ιούλιο του 1789, λίγο πριν την κατάληψη της Βαστίλης, στο Παρίσι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Ιδρύεται μια εθνοφρουρά με ξεχωριστό έμβλημα, μια δίχρωμη κονκάρδα με τα αρχαία χρώματα του Παρισιού, το μπλε και το κόκκινο.

Στις 17 Ιουλίου, ο Λουδοβίκος ο 16ος, πηγαίνει στο Παρίσι για ν’ αναγνωρίσει την νέα Εθνοφρουρά. Υψώνει την κονκάρδα με το μπλε και κόκκινο χρώμα στην οποία φαίνεται ότι ο Lafayette, διοικητής Φρουράς, προσέθεσε και το άσπρο, χρώμα των γάλλων βασιλιάδων.

Ο νόμος της 15ης Φεβρουαρίου 1794, καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, διευκρινίζοντας, υπό τις παραινέσεις του ζωγράφου David, ότι η μπλε επιφάνεια έπρεπε να είναι προσκείμενη στο κοντάρι. Κατά τον 19ο αιώνα, το άσπρο χρώμα, σύμβολο των υποστηρικτών του βασιλιά, συγκρούεται με τα τρία χρώματα, κληρονομιά της Επανάστασης.

Η άσπρη σημαία ξαναγίνεται σύμβολο κατά την περίοδο της Παλινόρθωσης (επάνοδος στο θρόνο των έκπτωτων βασιλιάδων) αλλά ο Louis-Philippe επαναφέρει την τρίχρωμη σημαία η οποία και παίρνει τη θέση του μέχρι τότε συμβόλου ισχύος της Γαλατίας, τον Κόκορα.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1848, αν και η τρίχρωμη σημαία έχει υιοθετηθεί από την προσωρινή κυβέρνηση, η κόκκινη σημαία είναι εκείνη που προβάλλεται ως ένδειξη εξέγερσης στα οδοφράγματα από το λαό.

Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, παρατηρείται προοδευτικά μια κοινωνική συναίνεση γύρω από τα τρία χρώματα. Από το 1880, η επίδοση της σημαίας στο στρατό κατά τη διάρκεια της εορτής της 14ης Ιουλίου αποτελεί μεγάλη στιγμή πατριωτικού ενθουσιασμού.

Αν και ο κόμης του Chambord, υποψήφιος του γαλλικού θρόνου, δεν αποδέχτηκε ποτέ την τρίχρωμη σημαία, οι υποστηρικτές του βασιλιά την αποδέχτηκαν εν τέλει κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ιστορικά η τρίχρωμη Γαλλική σημαία γεννήθηκε από την ένωση, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, των χρωμάτων του βασιλιά (άσπρο) και της πόλης του Παρισιού (μπλε και κόκκινο).

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαίρη Αρνή /// Δέσποινα Ασλανίδου /// Μαρία Βλασερού /// Γιώργος Βούρος /// Ήβη Γαβριηλίδη /// Σοφία Δημούλη /// Δημήτρης Εμμανουήλ /// Βικτώρια Κατρή /// Βασίλειος Κομνηνός /// Μίνα Κουζούνη /// Τάσος Λίζος /// Κατερίνα Μαυρολέων /// Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν /// Ευάγγελος Μήτσου /// Θωμάς Μιχαηλίδης /// Νίκη Μιχαηλίδου /// Μαρία Ντάρλα /// Ευδοξία Παπασάββα /// Αγγελική Παργινού Τσιώτση /// Μαρία Περδικάρη /// Ειρήνη Πετροπούλου /// Αθηνά Τζέη /// Μαίρη Τριβιζά /// Μαρία Τσιριγώτη /// Ελευθερία Χριστάκη

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com

Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας

Επιμέλεια έντυπου υλικού: Ανθή Τσουβαλά

Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 5 – 9 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019

Facebook link της έκθεσης: https://www.facebook.com/events/215073496036324/

ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Πλ. Κολωνακίου 2 Κολωνάκι, Αθήνα

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας λόγω εορταστικής περιόδου:

21, 27, 28 Δεκεμβρίου 2018 και 3, 4 Ιανουαρίου 2019: 5 - 9 μ.μ.

Σάββατο 22, 29 Δεκεμβρίου 2018 και 5 Ιανουαρίου 2019: 12 - 4 μ.μ.

Κυριακή 23, 30 Δεκεμβρίου 2018 : 12 - 4 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ | Επίνειο Τέχνης @ Γκαλερί του Νότου, Κουντουριώτου 152, Πειραιάς

ΠΕΙΡΑΙΑΣ | Επίνειο Τέχνης @ Γκαλερί του Νότου, Κουντουριώτου 152, Πειραιάς

«Πειραιάς | Επίνειο Τέχνης» | Γκαλερί του Νότου, Κουντουριώτου 152 στον Πειραιά | Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 22 Δεκεμβρίου 2018

 «Πειραιάς | Επίνειο Τέχνης»

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 19:00 έως 22:00 στη Γκαλερί του Νότου

Η Γκαλερί του Νότου, Κουντουριώτου 152 στον Πειραιά εγκαινιάζει την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7:00μ.μ. έως 10:00 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα : Πειραιάς | Επίνειο Τέχνης

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

44 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αποδεικνύοντας ότι ο Πειραιάς, εκτός από επίνειο της Αθήνας κι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια διαμετακομιστικού εμπορίου της Ευρώπης, μπορεί να αποτελεί κι ένα σημαντικό λιμάνι Τέχνης, διαφορετικών τάσεων και τεχνικών.

Η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει στο κείμενό της με τίτλο «Πειραιάς | Επίνειο Τέχνης | Σταυροδρόμι πολιτισμών»: 

Πειραιάς, ένα λιμάνι ιστορικό, δυναμικό και προσοδοφόρο. Ταυτόχρονα, μια αγκαλιά πολιτισμού και νέων ιδεών, ένα μέρος όπου μπροστά στην απεραντοσύνη της θάλασσας, η ψυχή βρίσκει καταφύγιο. Αμέτρητα τα τραγούδια και τα ποιήματα προς τιμήν του, αξέχαστος για αυτούς που τον έχουν ζήσει πραγματικά, περιπλανώμενοι στα σοκάκια και τις πλατείες του, και βαθειά πληγή για αυτούς που τον έχουν αποχωριστεί. Ιστορικά, ο Πειραιάς υπήρξε το πρώτο μεγάλο οργανωμένο και οχυρωμένο λιμάνι των χρόνων της αρχαιότητας στη Μεσόγειο, και μέχρι και σήμερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας. Παρά την κρίση, η αγορά του, αλλά και η σημαντική γεωγραφική του θέση το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο, πως η Κίνα θεωρεί τον Πειραιά «κεφάλι του δράκου», έναν στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κόμβο. Σήμερα, το λιμάνι είναι, εκτός από χώρος σύγχρονων υπηρεσιών και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ένα σημείο συνάντησης τουρισμού και τέχνης, στου οποίου τις ακτές μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα αποτυπώματα ενός αρχαίου πολιτισμού, παράλληλα με το ζωντανό χαρακτήρα της πόλης. Λόγω του ρόλου του ως σταυροδρόμι εκατοντάδων πολιτισμών, ο Πειραιάς αποτελεί και ένα λιμάνι τέχνης, ένα ανεξάρτητο σημείο συνάντησης εικαστικών δρώμενων και αγοράς, ανοιχτό στο ρίσκο και στις νέες ιδέες. Ο ρόλος αυτός ενέπνευσε και τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία σκοπό δεν έχει να αναδείξει στιγμές της πόλης του Πειραιά, αλλά στιγμές τέχνης. Μέσα από έργα διαφορετικών θεματολογιών και τεχνικών, θα αναδειχθεί ο πολύπλοκος χαρακτήρας του: ένα ψηφιδωτό τάσεων και επιρροών, το οποίο, παρά την οικονομική του δύναμη, δεν ξεχνά την ιστορία του.»

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Zaxaroula Bongard // Jan Liodaki // Χριστίνα Αγγελά // Ιφιγένεια Αποστολοπούλου // Μαίρη Αρνή // Ελένη Βαρουξάκη // Όλγα Βερυκάκη // Γιούλη Βρανά // Ανδρέας Γαβριλιάδης // Έλενα Γεωργανά // Δέσποινα Γεωργιάδη Θεσσαλονικέως // Παλίντα Γεωργουλάκου // Τάσος Δήμος // Εύα Διβάρη // Δημήτρης Εμμανουήλ // Ελένη Ευθυμιάδου // Βάσω Γκιώνη Ζησιμοπούλου // Ευδοκία Θωμοπούλου // Εβίτα Κανέλλου // Σπύρος Κολυβάς // Βασίλειος Κομνηνός // Μίνα Κουζούνη // Μαρίνα Κουτσοσπύρου // Ελένη Κύρου Τσακάλου // Πένη Μαναβή // Χαρά Ματζουρανάκη // Κατερίνα Μαυρολέων // Κέλη Μελά // Νίκη Μιχαηλίδου // Ρούλη Μπούα // Ευσταθία Μωραΐτου // Μαρία Ντάρλα // Ελένη Μαραγκάκη Ξηρομάμου // Γιάννης Πανουτσόπουλος // Άσπα Παπαλεξανδρή // Περσεφόνη Παυλή // Ειρήνη Πετροπούλου // Λίνα Ρωμανού // Νίκος Σιαλακάς // Μαίρη Στεφάνου // Μαίρη Τριβιζά // Φαίη Τσακαλίδου // Ελένη Τσιλιλή // Δήμητρα Φακάρου

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 16 σελίδων, ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com

Επιμέλεια & κείμενο έκθεσης: Όλγα Λατουσάκη

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας

Εγκαίνια: Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7:00μ.μ. – 10:00μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 22 Δεκεμβρίου 2018

Facebook link της έκθεσης: https://www.facebook.com/events/2233310500237908/

Γκαλερί του Νότου Κουντουριώτου 152 18535 Πειραιάς

τ.: 210 4122912

info@gallerytounotou.gr www.facebook.com/GalleryTouNotou/ www.instagram.com/gallerytounotou_kapsiotis/145 62

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00

Τετάρτη, Σάββατο 10:00 –15:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ευ- | η Τέχνη συναντά την Ελληνική γλώσσα | Ομαδική Εικαστική έκθεση | Επίσημο video

Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάστηκε η έκθεση "ευ- | η Τέχνη συναντά την Ελληνική γλώσσα" από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2018, σε concept - οργάνωση - επικοινωνία Δημήτρη Λαζάρου και επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Όλγας Λατουσάκη.

4x4 | Ομαδικό Εικαστικό Project @ Dépôt Art gallery

Το project είχε διάρκεια 4 εβδομάδων (9.10 - 3.11.2018)
4 εικαστικοί x 4 εβδομάδες παρουσίασαν τις εικαστικές τους προσεγγίσεις και το φιλότεχνο κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί 4 διαφορετικές ομαδικές εκθέσεις – προτάσεις και να παραστεί σε 4 διαφορετικά εικαστικά εγκαίνια.

Διάλεξη της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, θεατρολόγου και συμβούλου ψυχικής υγείας Βίκυς Τσιανίκα, στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «ευ- | Η Τέχνη συναντά την Ελληνική γλώσσα» | Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 | ώρα 12:30μ.μ.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ώρα 12:30μ.μ., τελευταία μέρα της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «ευ- | η Τέχνη συναντά την Ελληνική γλώσσα» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, θεατρολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Βίκυ Τσιανίκα παρουσιάζει τη διάλεξή της με θέμα την ΕΥΖΩΙΑ.

Όλα τα ΕΥ της Τέχνης μπορούν να απαντήσουν στο αιώνιο ερώτημα περί ΕΥΖΩΙΑΣ; Καλή ζωή!!! Είναι εφικτή;

Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι;

Πόσο εξαρτάται η καλής ποιότητας ζωή από εμάς;

Λίγα λόγια για την έκθεση:

59 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση λέξεις με το πρόθημα «Ευ-».

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Hanna Schiebel // Helen Mudie Ioannidou // Αποστόλου Μαρία // Αρνή Μαίρη // Βαμβακίδη Μαρία // Βερυκάκη Όλγα // Βουλγαρέλη Κική // Γεράκη Εύα // Γκελντή Μίνα // Δαμιανίδου Βερονίκη // Διβάρη Εύα // Δραγάτση Λουκία // Θωμάς Γεράσιμος // Καλάογλου Μαρία // Κανέλλου Εβίτα // Καρδιακού Ιωάννα // Κατρή Βικτώρια // Κατσαρού Ιόλη // Κουβάτσου Δέσποινα // Κουζούνη Μίνα // Κουρτέλη Κατερίνα // Κουτσοσπύρου Μαρίνα // Κύρου Τσακάλου Ελένη // Λυριντζή Τέτη // Μαβίδης Σάββας // Μάγκος Γρηγόρης // Μαρίνου Αθηνά // Ματζουρανάκη Χαρά // Μαυρογένη Άννα // Μαυρολέων Κατερίνα // Μηνά Κωνσταντίνα // Μιχαηλίδου Νίκη // Μπακογιαννάκη Δήμητρα // Μπεκιάρη Κατερίνα // Μπίγαλη Μάτα // Μπίγαλη Νίκη // Μπούα Ρούλη // Μπούτης Αναστάσιος // Νέσκες Νίκος // Ντάρλα Μαρία // Πανουτσόπουλος Γιάννης // Παπαγιάννη Σύνη // Παπαδοπούλου Έμμα // Παπανικολάου Δημήτρης // Παρτσινέβελος Γιώργος // Παχιαδάκης Νεκτάριος // Ριμπάς Δημήτρης // Ρωμανού Λίνα // Σκαντζής Κωνσταντής // Σουλαχάκη Όλγα // Σταυροπούλου Δήμητρα // Σταύρου Σοφία // Στεφάνου Μαίρη // Τζομάκας Γιάννης // Τσαβαρή Καίτη // Φιλίππου Ιάκωβος // Χαραμή Πέγκυ // Χορταριά Κατερίνα // Χριστάκη Ελευθερία

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 32 σελίδων, ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com

Επιμέλεια & κείμενο έκθεσης: Όλγα Λατουσάκη

Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας Η instrumental σύνθεση «Bliss που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης και το ραδιοφωνικό spot είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.

Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2018

Facebook link: https://www.facebook.com/events/2115535778491411/

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Κασσαβέτη 18, 145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ

Τηλ: 210 80 19 975

email: info@iett.gr website: www.iett.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Πέμπτη 10:00 – 20:00

                                   Παρασκευή - Σάββατο 10:00 –17:00

Κυριακή - Δευτέρα κλειστά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«4x4» Ομαδικό Εικαστικό Project | 4 εικαστικοί X 4 εβδομάδες = 16 εικαστικές προτάσεις | 4 Εικαστικά Εγκαίνια στην Dépôt Αrt gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«4x4» Ομαδικό Εικαστικό Project

4 εικαστικοί X 4 εβδομάδες = 16 εικαστικές προτάσεις

4 Εικαστικά Εγκαίνια στην Dépôt Αrt gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι)

Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. έως 11:00 μ.μ. το Ομαδικό Εικαστικό Project με θέμα : «4x4» Το project έχει διάρκεια 4 εβδομάδων. 4 εικαστικοί x 4 εβδομάδες παρουσιάζουν τις εικαστικές τους προτάσεις, με αποτέλεσμα στη διάρκεια των 4 εβδομάδων το φιλότεχνο κοινό να έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί 4 διαφορετικές ομαδικές εκθέσεις – προτάσεις και να παραστεί σε 4 διαφορετικά εικαστικά εγκαίνια.

Ανά εβδομάδα συμμετέχουν οι εικαστικοί:

9 - 13 Οκτωβρίου | Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού // Χαρά Ματζουρανάκη // Μαίρη Στεφάνου // Αστέριος Τόρης Εγκαίνια: Τρίτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 – 23:00

16 - 20 Οκτωβρίου | Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη // Σωτήρης Παπαγιάννης // Νεκτάριος Παχιαδάκης // Ρανιώ Σαρρή Εγκαίνια: Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 – 23:00

23 - 27 Οκτωβρίου | Εβίτα Κανέλλου // Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν // Μαίρη Τριβιζά // Μαριτάσα Τσιμπλάκη Εγκαίνια: Τρίτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 – 23:00

30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου | Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης // Κώστας Κόικας // Χρήστος Κωνσταντινόπουλος // Χάρης Παμφίλης Εγκαίνια: Τρίτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 – 23:00

Το project βασίζεται σε ιδέα, οργάνωση, επικοινωνία του Δημήτρη Λαζάρου και σε επιμέλεια Γωγώς Κολυβήρα.

Η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη σημειώνει σχετικά με το project:

«(…)Η επιστήμη ονομάζει τον κόσμο πριν από την έναρξη της ζωής «Περίοδο του Άδη». Η ζωή όμως είχε ήδη αρχίσει, γιατί η ζωή είναι κάτι παραπάνω από την ικανότητα αναπαραγωγής. Στη λιωμένη λάβα και στους κρατήρες των βράχων η ζωή δεν έβλεπε την ώρα να ξεπηδήσει. Το Ένα, το Σχεδόν, το Ίσως. Όχι η Αφροδίτη. Όχι ο Άρης. Η Γη. Ο πλανήτης Γη που τόσο λαχταρούσε τη ζωή, τη βρήκε». - Jeanette Winterson, “The Weight”, 2005 Αποτέλεσμα του θαύματος της γέννησης του πλανήτη, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: νερό, γη, φωτιά και αέρας, στοιχεία τόσο απαραίτητα, όσο και συχνά καταστροφικά για την ανθρωπότητα. Τέσσερα στοιχεία διττά, ορατά και αόρατα. Από αυτά, τις αλληλεπιδράσεις και τις αναμείξεις τους, οικοδομούνται όλα τα υλικά και άυλα αντικείμενα του σύμπαντος. Ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην έρευνα του προσωκρατικού φιλοσόφου Εμπεδοκλή για τις αρχές του κόσμου. Στα τέσσερα αυτά στοιχεία που έχτισαν τις ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία της ζωής, του ανθρώπου, και κατά συνέπεια των ίδιων των τεχνών. Και ίσως να μιλάμε για επιστήμη, αλλά καθόλου μακριά δε βρισκόμαστε από την τέχνη. Αναφερόμαστε ήδη στην τέχνη της ζωής. «Μείγμα της φωτιάς και του αέρα», για τους στωικούς, το πνεύμα του ανθρώπου και όλες του οι δυνατότητες. Και πράγματι, αδιαμφισβήτητα αλληλένδετη είναι η φύση με την ανθρώπινη νόηση και το πνεύμα. Μία από τις σημαντικότερες τετράδες της επιστήμης της ψυχολογίας τέθηκε από τον Ελβετό γιατρό και ψυχολόγο Carl Jung (1875-1961), η οποία αφορά τις λειτουργίες του εαυτού: η διαίσθηση, η σκέψη, η αίσθηση και η συναισθηματική λειτουργία είναι ακόμη τέσσερα από τα στοιχεία που θα μας απασχολήσουν στην έκθεση. Μια διαφορετική ομάδα έργων, πιο ευρεία, θεματικά αφηρημένη, με τεράστιο όμως αντίκτυπο στην ψυχή του θεατή. Αν, βέβαια, θεωρήσουμε ότι η ψυχή και οι αισθητικές μας λειτουργίες είναι το ένα μέρος της ταυτότητας και της μοναδικότητάς μας, τότε το κομμάτι που ολοκληρώνει την ύπαρξή μας είναι το σώμα στο οποίο κατοικούμε. Εξίσου απαραίτητες για την δημιουργία και τη συνέχιση της ζωής, είναι οι τέσσερις αζωτούχες βάσεις στο DNA μας: κυτοσίνη, γουανίνη, θυμίνη και αδενίνη. Στο project πρωταγωνιστεί και το γενετικό υλικό του ανθρώπου, το ρεαλιστικό, χειροπιαστό στοιχείο: το ανθρώπινο σώμα. Τόσο το DNA όσο και το αίμα, ένα στοιχείο χωρίς το οποίο κανένα από τα οργανικά μας συστήματα δε δύναται να τεθεί σε λειτουργία, είναι εξαιρετικά σημαντικά και χαρακτηριστικά για το κάθε άτομο. Χωρισμένο στις τέσσερις ομάδες του συστήματος ΑΒΟ (Α, Β, ΑΒ, Ο), δημιουργεί σε κάθε περίπτωση στο θεατή ένα αίσθημα οικείου και μιας αναπόφευκτης ταύτισης, θυμίζοντας στον καθένα τη θνητότητά του. Το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα πρωταγωνιστεί στα έργα, ενώ την ίδια στιγμή ο συνδυασμός γλυπτικής και ζωγραφικής μας δίνει την εντύπωση ενός τρισδιάστατου οργανικού συστήματος. Οι τέσσερις ομάδες της έκθεσης είναι δημιουργημένες από στοιχεία τα οποία έχουν πυροδοτήσει τη ζωή και τη γέννησή της. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τα στοιχεία αυτά έχουν αντίστοιχα εμπνεύσει και την έκφραση των καλλιτεχνών επάνω στους καμβάδες και στα βάθρα. Τα ως επί τω πλείστον εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα έργα, διεγείρουν τις αισθήσεις του θεατή, έχουν τα ίδια ανθρώπινο σφυγμό και πάλλονται μαζί με τη φύση, σε μια εποχή οπού το δυσκολότερο εγχείρημα είναι να θυμηθεί κανείς τις προσωπικές του συντεταγμένες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com

Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα

Κείμενο έκθεσης: : Όλγα Λατουσάκη

Επιμέλεια καταλόγου - εντύπων: Ανθή Τσουβαλά

Διάρκεια project: 9 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2018

Facebook link: https://www.facebook.com/events/1414497872019221/

Dépôt Art gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5 106 74 Κολωνάκι Αθήνα

Τηλ επικοινωνίας: 210 3648174

e-mail:info@depotgallery.gr

Facebook:depotgallery.gr

Web site:www.depotgallery.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00 Σάββατο 11:00 –15:00 Κυριακή κλειστά Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΝΕΦΕΛΗ ΕΚΑΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ | NEFELI EKTAI KATSAROU
ΝΕΦΕΛΗ ΕΚΑΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ | NEFELI EKTAI KATSAROU
1η εβδομάδα | 1st week
ΜΑΙΡΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ | MARY STEFANOU
ΜΑΙΡΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ | MARY STEFANOU
1η εβδομάδα | 1st week
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΡΗΣ | ASTERIOS TORIS
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΡΗΣ | ASTERIOS TORIS
1η εβδομάδα | 1st week
ΧΑΡΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑΚΗ | HARA MATZOURANAKI
ΧΑΡΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑΚΗ | HARA MATZOURANAKI
1η εβδομάδα | 1st week
ΡΑΝΙΩ ΣΑΡΡΗ | RANIO SARRI
ΡΑΝΙΩ ΣΑΡΡΗ | RANIO SARRI
2η εβδομάδα | 2nd week
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗΣ | NEKTARIOS PACHIADAKIS
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗΣ | NEKTARIOS PACHIADAKIS
2η εβδομάδα | 2nd week
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ | SOTIRIS PAPAJIANNIS
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ | SOTIRIS PAPAJIANNIS
2η εβδομάδα | 2nd week
ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΕΛΗ ΒΑΡΟΥΞΑΚΗ | ELENI SAMELI VAROUXAKIS
ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΕΛΗ ΒΑΡΟΥΞΑΚΗ | ELENI SAMELI VAROUXAKIS
2η εβδομάδα | 2nd week